Υγεία & Ομορφιά

Το φαρμακείο των διακοπών:Πώς να μην κάνετε διακοπή από τις διακοπές σας

Καλοκαίρι, η εποχή της ξεκούρασης και της ξεγνοιασιάς. Θάλασσα, ζεστός ήλιος, καλό φαγητό συνθέτουν την ωραιότερη εικόνα  της πιο αγαπητής εποχής του χρόνου από μικρούς και μεγάλους.
Το πακετάρισμα για τις πολυαναμενόμενες διακοπές μπορεί να είναι πολύ χαοτικό αλλά συνάμα και ευχάριστο. Ενώ ορισμένα αντικείμενα δεν παραβλέπονται ποτέ, όπως η αντηλιακή κρέμα ή το μαγιό και η πετσέτα,  κάποια άλλα, όπως ένα κιτ πρώτων βοηθειών για τις διακοπές μπορούν να ξεχαστούν μέχρι  τη στιγμη της έκτακτης ανάγκης που μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις.
Καούρα & Δυσπεψία: Οι  συνήθειές μας τουλάχιστον οι διατροφικές, γίνονται πιο χαλαρές ή λιγότερο αυστηρές ως προς τις επιλογές  μας, π.χ. πίνουμε αναψυκτικά για να δροσιστούμε, αυξάνεται η ποσότητα του καφέ και του αλκοόλ που καταναλώνουμε , τρώμε σε εστιατόρια, ουζερί και ταβέρνες και συχνά μάλιστα αργά το βράδυ. Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε το στομάχι μας, με δυσάρεστες επιπτώσεις όπως η έντονη δυσπεψία και η καούρα. Τα αλγινικά σκευάσματα όπως π.χ.  το Gaviscon, ανακουφίζουν  αποτελεσματικά  από τα συμπτώματα της καούρας και της δυσπεψίας δρώντας άμεσα ενώ διαρκούν  έως και 4 ώρες ,χωρίς να επιδρούν ή να επηρεάζουν  τη φυσιολογική λειτουργία του στομάχου.
Πονοκέφαλος: Όλοι μπορεί να έχουμε πονοκέφαλο κάποιες φορές, αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να προσπαθείς να απολαύσεις ένα υπέροχο δείπνο στις διακοπές η έναν όμορφο περίπατο δίπλα στη θάλασσα  και ο  πονοκέφαλος  να σε ταλαιπωρεί. Η άμεση  ενυδάτωση με επαρκή ποσότητα νερού και  τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως  π.χ.η ιβουπροφαίνη 400 mg, (Nurofen 400 mg καψάκιο, μαλακό)  βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκεφάλου ενώ διαρκούν  έως και 8 ώρες,απαλλάσσοντας μας από αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα.
Πονόλαιμος: Αν και ο πονόλαιμος συνηθίζει να μας ταλαιπωρεί κυρίως τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας εμφανίζεται και το καλοκαίρι, στερώντας μας στιγμές από τις καλοκαιρινές διακοπές. Κυριότεροι παράγοντες: η χρήση των κλιματιστικών, οι ιοί, τα παγωτά και τα κρύα ποτά,τα ξενυχτια  καθώς και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα σκευάσματα  σε μορφή παστίλιας , που δεν περιέχουν αντιβιοτικό, όπως π.χ. οι Strepsils,  είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην παροχή δραστικού συστατικού απευθείας στο λαιμό για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του πονόλαιμου. 
Ζάλη στο ταξίδι: Εάν ονειρεύεστε τις καλοκαιρινές σας διακοπές, αλλά αγχώνεστε στην ιδέα του ταξιδιού, τότε σίγουρα γνωρίζετε τι σημαίνει ναυτία. Το ταξίδι με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο στέλνει συχνά «αντιφατικά» μηνύματα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την έντονη ζαλάδα, την τάση προς έμετο και τα υπόλοιπα ενοχλητικά συμπτώματα. Αν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο φάρμακο, τότε το ιδανικότερο είναι να το πάρετε περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη του ταξιδιού -γιατί και πάλι, άπαξ και νιώσετε ναυτία, τότε τα φάρμακα θα λειτουργήσουν πιο δύσκολα στον οργανισμό σας. Η διμενυδρινάτη καιη μεκλιζίνη και είναι ουσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν όπως και σκευασματα που περιεχουν-  Ginger  και κυκλοφορουν σε διαφορες μορφες (σιρόπια,ταμπλέτες,καραμέλες)για ενηήλικες και παιδιά.
Τσιμπήματα: Μέλισσες, κουνούπια, τσούχτρες, σκνίπες είναι οι απρόσκλητοι, ενοχλητικοί επισκέπτες του καλοκαιριού. Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω στα ρούχα και ελέγχουμε τις οδηγίες της συσκευασίας, ειδικά όταν τα εφαρμόζουμε σε παιδιά, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό  αποτέλεσμα.Μαζί με το εντομοαπωθητικό προμηθευόμαστε και ένα προιόν ανακούφισης από τα τσιμπήματα για κάθε ενδεχόμενο!Ιδιαίτερη φροντίδα θα πρέπει να έχουν οι αλλεργικοί όπου  καλό είναι να λάβουν επίσης και  κάποιο αντιισταμινικό χάπι, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης και να αντιμετωπιστούν συστηματικότερα τα συμπτώματα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μεταφορά και την αποθήκευση των φαρμάκων. Τα φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε ισοθερμική τσάντα ή σε ειδική τσάντα, στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες. Με την άφιξή σας στον προορισμό σας, όλα τα σκευάσματα πρέπει να τοποθετηθούν σε ψυγείο.Δεν αφήνουμε ποτέ φάρμακα αλλά ακόμη και καλλυντικά στο αυτοκίνητο ενώ είναι σταθμευμένο.. Αν πρέπει να έχετε μαζί σας φαρμακευτική αγωγή, όσο είστε στη θάλασσα, φροντίστε να  φυλάτε τα φάρμακα στην ισοθερμική τσάντα  σε σκιερό μέρος και μην τα αφήνετε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη.
Καλές και ξέγνοιαστες Διακοπές!

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button