Υγεία & Ομορφιά

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε κόκκινο κρέας κάθε μέρα

Το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί, ακόμα και το κατσικίσιο κρέας, όλα εμπίπτουν στην «κόκκινη» ομπρέλα των κρεάτων, τα οποία είναι ροζ ή κόκκινα όταν είναι ωμά -και πιο σκούρα όταν μαγειρεύονται.
Αυτά τα ζωικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνη Β12 -και αν τρώτε κρέας, πιθανώς τα βρίσκετε και αρκετά νόστιμα. Τι συμβαίνει, όμως, στο σώμα σας αν τρώτε κόκκινο κρέας σε καθημερινή βάση;
Θα αποκομίσετε τα οφέλη της πρωτεΐνης για την υγεία σας
Τα κρέατα όπως το μοσχάρι είναι μερικές από τις τροφές με την υψηλότερη πρωτεΐνη. Για παράδειγμα, μία μερίδα 120 γρ. μοσχαρίσιου κιμά παρέχει 23 γραμμάρια πρωτεΐνης. Δεδομένου ότι η ημερήσια αξία για την πρωτεΐνη είναι 50 γραμμάρια, η καθημερινή κατανάλωση αυτών των κρεάτων μπορεί σίγουρα να σας φέρει κοντά στους στόχους σας.
Η χοληστερόλη σας μπορεί να αυξηθεί

Η χοληστερόλη -τόσο η LDL (το «κακό» είδος) όσο και η HDL (το «καλό» είδος)- είναι ένας σημαντικός δείκτης της καρδιαγγειακής υγείας. Καθώς αυτή η κηρώδης ουσία συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία σας, μπορεί να στενέψει το χώρο που μπορεί να ταξιδέψει το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα, προκαλώντας τελικά ακόμη και αποφράξεις που προκαλούν καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια. Δυστυχώς, η καθημερινή κατανάλωση μπιφτεκιών ή μπριζόλας δεν θα κάνει καλό στη χοληστερόλη σας.
Το κόκκινο κρέας, ειδικότερα, είναι διαβόητο για την αύξηση της LDL. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε μάλιστα ότι ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου των ανθρώπων αυξάνεται κατά 18% για κάθε 50 γραμμάρια επιπλέον επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος που τρώνε την ημέρα και κατά 9% για κάθε 50 γραμμάρια μη επεξεργασμένου κρέατος.
Θα μπορούσατε να αισθάνεστε πιο ενεργητικοί
Η πρωτεΐνη δεν είναι ο μόνος θρεπτικός σούπερ σταρ στο μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί. Η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος είναι, επίσης, άφθονα στο κόκκινο κρέας. Μπορεί να μη δίνετε μεγάλη σημασία σε αυτά τα συστατικά πέρα από το να τα παρατηρείτε στην πολυβιταμίνη σας, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία σας.
Και τα δύο, πιο συγκεκριμένα, αποτελούν σημαντικά συστατικά για τη διατήρηση της ενέργειάς σας. Η έλλειψη ενός από τα δύο μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και αδυναμία. Με λίγα λόγια, η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να είναι ασφάλεια κατά του αισθήματος νωθρότητας.
Μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Ένα άλλο μειονέκτημα της καθημερινής συνήθειας του κόκκινου κρέατος είναι ότι μπορεί να αυξάνετε τις πιθανότητες να προσβληθείτε από καρκίνο του παχέος εντέρου. Έρευνες έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2015 από το Τμήμα Ιατρικής Ογκολογίας του Ινστιτούτου Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης που δημοσιεύθηκε στο Oncology Reviews, η οποία υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης κατανάλωσης κρέατος όπως το μοσχαρίσιο, το χοιρινό και το αρνί και της μεγαλύτερης πιθανότητας εμφάνισης αυτής της νόσου του εντέρου.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι όλα τα κόκκινα κρέατα δεν φαίνεται να έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Ενώ το κόκκινο κρέας φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο, τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ, τα κόκκινα κρέατα κατατάσσονται ως καρκινογόνα της ομάδας 2Α, που σημαίνει ότι είναι «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο». Τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, από την άλλη πλευρά, ταξινομούνται ως καρκινογόνα της ομάδας 1 -μια ουσία που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο.
Θα αισθάνεστε χορτάτοι
Η πρωτεΐνη δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χορταίνει. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό είναι το πιο χορταστικό από όλα! Συμπεριλαμβάνοντας καθημερινά το κόκκινο κρέας στη διατροφή σας, μπορεί να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταθερό βάρος. Ο συνδυασμός του κόκκινου κρέατος με άλλα χορταστικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα υγιεινά λιπαρά (όπως το να συνδυάσετε το αρνί με κινόα ή να μαγειρέψετε το χοιρινό σε ελαιόλαδο) θα μπορούσε να επιτείνει ακόμη περισσότερο τη διατήρηση του βάρους σας.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button