Υγεία & Ομορφιά

Θαυματουργή ή επικίνδυνη η αλόη; – Ο ΠΟΥ εξετάζει αν θα μπει σε λίστα με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες

Η αλόη μπορεί να διαφημίζεται εδώ και χρόνια ως «αντικαρκινική» ουσία, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να την προσθέσει σε λίστα με πιθανώς καρκινογόνες ουσίες.
Σύμφωνα με την εκπομπή «Live News» που παρουσιάζει ο Νίκος Ευαγγελάτος, αφορμή στάθηκε έρευνα που έγινε σε ποντίκια. Όπως φάνηκε από τη μελέτη, τα τρωκτικά που έπιναν νερό ανακατεμένο με φύλλα αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.
«Αυτή είναι μια μελέτη που είχε κάνει θόρυβο. Είχε βγει το 2016 και έδειχνε ότι έχει μια καρκινογενή δράση. Αλόη Βέρα είναι κι αυτό που χρησιμοποιούμε αλλά αυτό (το πόρισμα) ήταν από εκχύλισμα από όλο το φυτό, από όλα τα φύλλα του φυτού», είπε χαρακτηριστικά ο ενδοκρινολόγος Λεωνίδας Ντούντας.

Τι είναι η αλόη
Η αλόη βέρα άρχισε να χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία από το 1820, ενώ εγκρίθηκε ως θεραπεία εγκαυμάτων το 1930. Σήμερα, οι εταιρείες καλλυντικών τη συμπεριλαμβάνουν σε σαπούνια, αντιηλιακά, κρέμες ξυρίσματος, σαμπουάν και χαρτομάντιλα, ενώ πλέον χρησιμοποιείται ως βρώσιμο συστατικό σε γιαούρτια, ροφήματα και επιδόρπια.
Ειδικοί που μίλησαν στην εκπομπή του Mega, είπαν ότι τα οφέλη της είναι πολλά αν καταναλώνεται με μέτρο. Η αλόη βέρα βοηθά στις δερματικές παθήσεις, τις λοιμώξεις, τις μυκητιάσεις και τη δυσκοιλιότητα αλλά η κατάχρησή της επιφέρει σοβαρές παρενέργειες.
Επίσης, το τζελ της αλόης είναι θεραπευτικό, ενώ η πράσινη φλούδα είναι επικίνδυνη λέει από τη μεριά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λοιπόν, πρόκειται να εξετάσει σοβαρά το θέμα, καθώς οι μελέτες που είχαν γίνει μέχρι στιγμής, έδειχναν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button