Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην «περιπατητική πνευμονία» και στην πνευμονία; – Όλα τα συμπτώματα
Η πνευμονία είναι μια φλεγμονή των αεραγωγών που προκαλείται από βακτηριακή, ιογενή ή μυκητιασική λοίμωξη. Η «περιπατητική πνευμονία», για την οποία έχει γίνει λόγος και πρόσφατα με αφορμή τα κρούσματα στην Κίνα, είναι ένας μη ιατρικός όρος για μια ηπιότερη περίπτωση πνευμονίας. Ο ιατρικός όρος για αυτή την πάθηση είναι άτυπη πνευμονία.
Όταν έχετε πνευμονία, πιθανότατα θα χρειαστεί να περάσετε μερικές ημέρες για ανάπαυση στο κρεβάτι, ενώ ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν ακόμη και νοσηλεία. Ωστόσο, τα άτομα με περιπατητική πνευμονία μερικές φορές δεν γνωρίζουν καν ότι την έχουν, επειδή τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια. Άλλοι μπορεί απλώς να αισθάνονται ότι έχουν κρυολόγημα ή άλλη ήπια ιογενή ασθένεια.
Πιο αναλυτικά, η «περιπατητική πνευμονία» έχει πιο ήπια συμπτώματα από την πνευμονία, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, για να υποχωρήσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από βακτηριακή πνευμονία σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ενώ η ιογενής πνευμονία έχει ακόμη μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Οι σοβαρά άρρωστοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν, μεταδίδει το Health Line.
Ποια είναι τα συμπτώματά τους
Τα συμπτώματα της περιπατητικής πνευμονίας είναι παρόμοια με αυτά της πνευμονίας. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι τα συμπτώματα της περιπατητικής πνευμονίας είναι πολύ πιο ήπια.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:
ήπιο πυρετό
πονόλαιμο
ξηρό βήχα που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα
πονοκέφαλο
κρυάδα
επίπονη αναπνοή
πόνο στο στήθος
απώλεια της όρεξης
Τα συμπτώματα της πνευμονίας περιλαμβάνουν:
υψηλό πυρετό
κούραση
κρυάδα
βήχα που παράγει φλέγματα (βλέννα)
πόνο στο στήθος, ειδικά με βαθιά αναπνοή ή βήχα
πονοκέφαλο
δυσκολία στην αναπνοή
πονόλαιμο
απώλεια της όρεξης
Τι τις προκαλεί
Η περιπατητική πνευμονία και η πνευμονία είναι και τα δύο αποτέλεσμα μόλυνσης της αναπνευστικής οδού. Ωστόσο, προκαλούνται από διαφορετικούς τύπους μικροβίων.
Περιπατητική πνευμονία
Η περιπατητική πνευμονία προκαλείται συνήθως από βακτήρια που ονομάζονται Mycoplasma pneumoniae. Άλλα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία περιλαμβάνουν:
Chlamydophila pneumoniae
Legionella pneumoniae, που προκαλεί τη νόσο των Λεγεωνάριων, έναν πιο σοβαρό τύπο πνευμονίας.
Πνευμονία
Ενώ η περιπατητική πνευμονία προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, η πνευμονία μπορεί να περιλαμβάνει ιούς, βακτήρια ή μύκητες. Η πιο κοινή αιτία βακτηριακής πνευμονίας είναι το βακτήριο, που ονομάζεται Streptococcus pneumoniae, με το Haemophilus influenza να είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία.
Περίπου οι μισοί από όλους τους ανθρώπους με πνευμονία έχουν ιογενή πνευμονία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μύκητες από χώμα ή περιττώματα πτηνών μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία σε άτομα που την εισπνέουν. Αυτό ονομάζεται μυκητιακή πνευμονία.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξετε είτε περιπατητική πνευμονία είτε πνευμονία. Όπως:
ηλικία κάτω των 2 ετών
ηλικία άνω των 65 ετών
κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα
άλλη αναπνευστική πάθηση, όπως το άσθμα
χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών για μεγάλες χρονικές περιόδους
κάπνισμα
ζωή/κατοικία ή εργασία σε χώρους με πολύ κόσμο ή σε χώρους που έχουν πολλά μικρόβια, όπως σχολείο, νοσοκομείο ή γηροκομείο
ζωή/κατοικία σε περιοχές με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Οι περισσότεροι άνθρωποι με περιπατητική πνευμονία δεν πηγαίνουν στο γιατρό, επειδή τα συμπτώματά τους είναι πολύ ήπια. Ωστόσο, οι γιατροί χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση για τη διάγνωση και των δύο τύπων πνευμονίας.
Αρχικά, οι ειδικοί πιθανότατα θα ακούσουν τους πνεύμονές σας με ένα στηθοσκόπιο, για να ελέγξουν για σημάδια προβλήματος με τους αεραγωγούς σας. Μπορεί επίσης να ρωτήσουν για τον τρόπο ζωής σας, συμπεριλαμβανομένου του είδους του περιβάλλοντος στο οποίο εργάζεστε και αν καπνίζετε.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια ακτινογραφία. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να διακρίνουν μεταξύ της πνευμονίας και άλλων καταστάσεων, όπως η βρογχίτιδα. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, μπορεί επίσης να πάρουν δείγμα αίματος ή να κάνουν καλλιέργεια βλέννας, για να προσδιορίσουν ποιος τύπος βακτηρίων προκαλεί τα συμπτώματά σας.
Πώς αντιμετωπίζονται
Πολλές περιπτώσεις περιπατητικής πνευμονίας δεν απαιτούν θεραπεία. Για να βοηθήσετε το σώμα σας να θεραπευτεί, είναι καλύτερο να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο και να παραμένετε ενυδατωμένοι. Εάν έχετε πυρετό, μπορείτε να πάρετε ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη αντιβιοτικού. Η πνευμονία και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις περιπατητικής πνευμονίας μπορεί να χρειάζονται πρόσθετη θεραπεία, όπως:
οξυγόνο για να βοηθήσει στην αναπνοή
ενδοφλέβια υγρά
θεραπείες αναπνοής που θα βοηθήσουν στη χαλάρωση της βλέννας στους αεραγωγούς σας
κορτικοστεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής από του στόματος ή IV αντιβιοτικά
Πόσο διαρκεί
Ενώ η περιπατητική πνευμονία είναι συνήθως πιο ήπια από την πνευμονία, χρειάζεται μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης. Μπορεί να χρειαστούν περίπου έξι εβδομάδες, για να αναρρώσει κανείς πλήρως από πνευμονία βάδισης. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από πνευμονία σε περίπου μία εβδομάδα.
Η βακτηριακή πνευμονία συνήθως αρχίζει να βελτιώνεται λίγο μετά την έναρξη των αντιβιοτικών, ενώ η ιογενής πνευμονία συνήθως αρχίζει να βελτιώνεται μετά από περίπου τρεις ημέρες. Εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σοβαρή περίπτωση πνευμονίας, η περίοδος ανάρρωσης μπορεί να είναι μεγαλύτερη.