Υγεία & Ομορφιά

Παιδίατρος προειδοποιεί: Τα παιδιά όσο έχει καύσωνα να είναι σε σκιερό περιβάλλον – Η ακτινοβολία επιδρά στον εγκέφαλο

SOS για τα παιδιά εν μέσω καύσωνα εκπέμπουν οι ειδικοί. Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει οι επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. «Η ακτινοβολία επιδρά στον εγκέφαλο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο παιδίατρος και εντατικολόγος, Τάσος Χατζής και δίνει οδηγίες για το πώς θα προφυλαχθούν ειδικότερα τα ανήλικα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
«Πάνω από όλα να κάνουμε πρόληψη. Πρόληψη σημαίνει το παιδί να είναι σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον με ελαφρά ρούχα, να μη βγαίνει έξω χωρίς λόγο το μεσημέρι όταν έχει ζέστη. Αν χρειαστεί να βγει θα πρέπει να φορά όχι κλειστά παπούτσια, πέδιλα, να έχει ελαφρύ ντύσιμο, καπέλο και γυαλιά» επεσήμανε ο πρώην διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου.
Αναφερόμενος δε στο πώς οι φροντιστές των παιδιών θα τα βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες δήλωσε ότι θα πρέπει να πίνουν νερό δροσερό και όχι αναψυκτικά. Θα πρέπει να καταναλώνουν ελαφριά τροφή, να ξεκουράζονται και να μην ασκούνται υπερβολικά.

Μπορεί το παιδί να βγει για παιχνίδι εν μέσω καύσωνα;
Ερωτηθείς για τις δραστηριότητες που μπορεί να έχει ένα παιδί σε περίοδο καύσωνα ο κ. Χατζής δήλωσε ότι μπορεί να παίξει σε ένα πάρκο ή παιδότοπο όταν αρχίζει ο ήλιος και πέφτει αφού έχει ξεκουραστεί το μεσημέρι, έχει φάει, έχει ξαπλώσει, ξεκουραστεί.
Όσον αφορά στις μετακινήσεις δήλωσε ότι δεν πρέπει να παραμένουν σε κλειστό αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό. Στο σπίτι, εάν δεν έχει υπερβολική ζέστη, ο κ. Χατζής σημείωσε ότι ο ανεμιστήρας κάνει πολύ καλή δουλειά. «Αν χρειάζεται κλιματισμός θα πρέπει να είναι γύρω στους 24 βαθμούς Κελσίου. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε 18 βαθμούς και μετά να σκεπαζόμαστε γιατί κρυώνουμε», σημείωσε.
«Χρειάζεται επιτήρηση»
Εστιάζοντας στα παιδιά που είναι ήδη σε διακοπές ο Τάσος Χατζής τόνισε ότι ισχύει στην πόλη, ισχύει και στην παραλία και στην εξοχή. «Όσον αφορά τις δραστηριότητες δε χρειάζεται να το ”μαζέψουμε”. Χρειάζεται επιτήρηση. Δεν μπορεί το παιδί να μην είναι στο οπτικό πεδίο των γονιών», πρόσθεσε.
Απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται και μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί στο νοσοκομείο σε συνθήκες ακραίου καύσωνα ο παιδίατρος επανέλαβε ότι η έκθεση στην υπερβολική ζέστη και στον ήλιο, είναι το πιο σημαντικό.
«Η ακτινοβολία δημιουργεί μία ειδικότερη επίδραση πάνω στον εγκέφαλο. Αυτό θέλει πάρα πολύ προσοχή» υπογράμμισε. Όσον αφορά τα παιχνίδια στη θάλασσα δήλωσε ότι πρέπει να το επιχειρούμε, να το εκπαιδεύουμε, να του επισημαίνουν τους κινδύνους και σιγά σιγά να απελευθερώνεται. «Ο ενήλικας συνήθως φταίει όταν ένα παιδάκι πάθει κάτι. Είναι στα χέρια μας να το εκπαιδεύουμε», ανάφερε κλείνοντας.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button