Υγεία & Ομορφιά

Ozempic για απώλεια βάρους: Ειδικοί απαντούν σε ερωτήσεις για το νέο τρεντ στο Χόλιγουντ

Τον τελευταίο καιρό αρκετές διασημότητες στο Χόλιγουντ παίρνουν το Ozempic, ένα φάρμακο που δίνεται στους διαβητικούς, αλλά όπως περιγράφουν όσοι το παίρνουν, βοηθάει και στην απώλεια κιλών. Όπως αναφέρει το Healthline το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει εγκριθεί από τον FDA για την απώλεια βάρους και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους το λαμβάνουν για να αδυνατίσουν.
«Πολλοί λένε γι’ αυτό το φάρμακο καθώς επηρεάζονται από τους διάσημους που το παίρνουν, οι οποίοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο στη χρήση φαρμάκων GLP-1 για να χάσουν κιλά, ακόμα και αν δεν είναι παχύσαρκοι ή διαβητικοί» λέει η ενδοκρινολόγος Rekha Kumar.
Πρόσφατα η κωμικός Chelsea Handler αποκάλυψε ότι ο γιατρός της της συνταγογράφησε το Ozempic σε περίπτωση που ήθελε να χάσει 5 κιλά, όμως τέτοιες περιπτώσεις, τονίζει η γιατρός, είναι προβληματικές. «Η πρακτική των ινστιτούτων απώλειας κιλών ή των παράνομων επιχειρήσεων τηλεϊατρικής είναι να συνταγογραφούν γενναιόδωρα σε ανθρώπους που δεν πληρούν τα κριτήρια και αυτή η συνταγογράφηση δεν είναι μόνο ανεύθυνη, αλλά θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη χορήγηση του φαρμάκου σε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο» λέει η Handler.

Το Ozempic είναι ένα εβδομαδιαίο ενέσιμο φάρμακο για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η αρχική του έγκριση από τον FDA αφορούσε δόσεις των 0,5 mg ή 1 mg και το 2022 ο FDA ενέκρινε υψηλότερη δόση των 2 mg. «Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα βοηθώντας το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη», λέει η Kumar.
«Το Ozempic είναι εγκεκριμένο μόνο για τον διαβήτη» λέει ο Δρ. Charlie Seltzer. Αλλά εδώ είναι που δημιουργείται σύγχυση. «Το δραστικό συστατικό, η σεμαγλουτίδη, έχει εγκριθεί για την απώλεια βάρους με την εμπορική ονομασία Wegovy» λέει ο Seltzer. Τον Οκτώβριο του 2022 ο Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter ότι το Wegovy τον βοήθησε να χάσει βάρος.
Η διαφορά του Ozempic και του Wegovy
Τόσο το Ozempic όσο και το Wegovy είναι εμπορικές ονομασίες για τη σεμαγλουτίδη. Αλλά τα δύο αυτά φάρμακα δεν είναι ακριβώς τα ίδια.
«Το Wegovy είναι εγκεκριμένο από τον FDA για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Περιέχει υψηλότερη δόση σεμαγλουτίδης (2,4 mg), από το Ozempic και αναπτύχθηκε ειδικά για τη θεραπεία της παχυσαρκίας» λέει η Kumar. Όπως αναφέρει σε μελέτη που έγινε όσοι έλαβαν το φάρμακο και έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους έχασαν σχεδόν 15% του σωματικού τους βάρους, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 3% στην ομάδα του placebo. Έτσι, ναι, η σεμαγλουτίδη -τουλάχιστον στην υψηλότερη δόση των 2,4 mg- μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
«Το Ozempic προκαλεί… καταστολή της όρεξης και αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να βγει από το στομάχι, οδηγώντας σε αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν κάνει τίποτα μαγικό στο μεταβολισμό» λέει ο Seltzer.

«Οι φυσιολογικού βάρους ασθενείς χωρίς διαβήτη μπορεί να χάσουν βάρος αν πάρουν GLP-1, αλλά οι κίνδυνοι του φαρμάκου υπερτερούν του οφέλους της απώλειας. Τα GLP-1 δεν έχουν μελετηθεί σε αυτόν τον πληθυσμό και πιθανότατα θα δούμε περισσότερες παρενέργειες με την ακατάλληλη χρήση» επισημαίνει η Kumar.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να χάσετε βάρος με τη σεμαγλουτίδη; Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η απάντηση σε αυτό το ερώτημα διαφέρει από άτομο σε άτομο.
«Γενικά, χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους από το Ozempic», λέει η Kumar. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι δεν αρχίζουν να παίρνουν και τα 2,4 mg του Wegovy ταυτόχρονα. Αντ’ αυτού, ξεκινούν με μια δόση 0,25 mg την εβδομάδα και αυξάνουν κάθε τέσσερις εβδομάδες, με μέγιστο τα 2,4 mg.
«Η δόση αυξάνεται σταδιακά κάθε τέσσερις εβδομάδες για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών», λέει ο Seltzer. «Μόλις επιτευχθεί η δόση που καταστέλλει την όρεξη η απώλεια βάρους συμβαίνει γρήγορα» προσθέτει.
Είναι το Ozempic ασφαλές;
Το Ozempic θεωρείται γενικά ασφαλές σε δόσεις έως 2 mg για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν πρέπει να το λαμβάνουν. «Θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα με ιστορικό παγκρεατίτιδας, καρκίνο του θυρεοειδούς» λέει ο Seltzer επισημαίνοντας ότι ο γιατρός είναι αυτός που θα καθορίσει αν είστε καλός υποψήφιος για να το πάρετε. Ορισμένοι έχουν παρενέργειες όπως:

Ναυτία
Δυσκοιλιότητα
Ζαλάδες
Μειωμένη όρεξη
Διάρροια

Επανέρχεται το βάρος που χάθηκε;
Μια δοκιμή που έγινε το 2022 σε σχεδόν 2.000 άτομα έδειξε ότι τα άτομα που σταμάτησαν να λαμβάνουν δόσεις σεμαγλουτίδης των 2,4 mg επανέκτησαν τα δύο τρίτα του βάρους που είχαν χάσει ένα χρόνο μετά τη διακοπή.
«Μόλις το φάρμακο σταματήσει ή χάσει την αποτελεσματικότητά του, τα ίδια ζητήματα που έβαλαν τους ανθρώπους σε μπελάδες εξαρχής θα εξακολουθούν να υπάρχουν και το βάρος θα επανέλθει αμέσως», λέει ο Seltzer.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button