Υγεία & Ομορφιά

Μασχάλες που μυρίζουν: Οι αιτίες και πώς να αντιμετωπίσετε τις άσχημες οσμές

Το σώμα μας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του με τον ιδρώτα, με τον οποίο αποβάλλονται από τον οργανισμό οι περιττές οργανικές ουσίες. Η «μάχη» με τον ιδρώτα είναι καθημερινή και υπάρχουν στιγμές που μπορεί να δημιουργήσει άβολες καταστάσεις.
Οι μασχάλες μυρίζουν όταν ο ιδρώτας έρχεται σε επαφή με τα βακτήρια στο δέρμα μας. Υπάρχουν δύο είδη ιδρωτοποιών αδένων: οι εκκρινείς και οι αποκρινείς. Οι εκκρινείς αδένες καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματός και ανοίγουν απευθείας στην επιφάνεια του δέρματος. Οι αποκρινείς εμφανίζονται σε περιοχές που περιέχουν πολλούς θύλακες τριχών, όπως η βουβωνική χώρα και η μασχάλη. Αντί να ανοίγουν στην επιφάνεια του δέρματος, οι αποκρινείς αδένες αδειάζουν μέσα στον θύλακα της τρίχας και στη συνέχεια ανοίγουν στην επιφάνεια αναφέρει το healthline.
Όταν το σώμα ανεβάζει θερμοκρασία οι έκκρινοι αδένες απελευθερώνουν ιδρώτα που δροσίζει το σώμα. Είναι συνήθως άοσμος μέχρι τα βακτήρια στο δέρμα να αρχίσουν να τον διασπούν. Ορισμένες τροφές και ποτά που έχετε καταναλώσει, καθώς και ορισμένα είδη φαρμάκων, μπορούν επίσης να προκαλέσουν την έκκρινη οσμή του ιδρώτα.
Οι αποκρινείς αδένες λειτουργούν κυρίως υπό συνθήκες στρες, εκκρίνοντας ένα άοσμο υγρό. Αυτό το υγρό αρχίζει να αναπτύσσει οσμή όταν έρχεται σε επαφή με βακτήρια στο δέρμα. Αυτοί οι αδένες δεν αρχίζουν να λειτουργούν μέχρι την εφηβεία, γι’ αυτό και συνήθως τότε είναι η εποχή που οι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν την κακοσμία του σώματος.
Μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπεριδρωσία. Τα άτομα με υπεριδρωσία ιδρώνουν υπερβολικά, ιδίως από τα χέρια, τα πόδια και τις μασχάλες τους. Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι μπορεί να έχετε αυτή την πάθηση, μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε εξετάσεις και να σας δώσει συγκεκριμένη θεραπεία.
Τρόποι αντιμετώπισης

Υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε την μυρωδιά στις μασχάλες, πάντα βέβαια σε συνάρτηση της σοβαρότητας της κατάστασης και των υποκείμενων αιτίων. Η οσμή μπορεί να προκαλείται λόγω κακής υγιεινής του σώματος ή μη χρήσης των σωστών προϊόντων ή μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη ιατρική πάθηση που χρήζει θεραπείας.
Η χρήση ενός αποσμητικού μετά το καθημερινό ντους μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα αποσμητικά για να καταλήξετε σε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Πρέπει να ξέρετε ότι τα αποσμητικά σταματούν την οσμή του ιδρώτα, αλλά δεν σταματούν τον ίδιο τον ιδρώτα. Αυτά τα προϊόντα έχουν συχνά ως βάση τους στην αλκοόλη, κάνοντας το δέρμα σας σε όξινο, εμποδίζοντας στην ουσία τη δημιουργία των βακτηρίων που προκαλούν την οσμή.
Τα αντιιδρωτικά επίσης βοηθούν στη μείωση της ποσότητας του παραγόμενου ιδρώτα, μπλοκάροντας προσωρινά τους πόρους που απελευθερώνουν τον ιδρώτα. Καθώς λιγότερος ιδρώτας έρχεται στην επιφάνεια του δέρματός σας, προκύπτει λιγότερη οσμή.
Εάν τα αποσμητικά δεν είναι αποτελεσματικά υπάρχει και η λύση του botox. Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουμε το botox ως όπλο για τις ρυτίδες του προσώπου, δεν ξέρουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον ιδρώτα. Μια ένεση botox στους ιδρωτοποιούς αδένες μπορεί να μειώσει τόσο την εφίδρωση όσο και την κακοσμία. Αυτή είναι μια κοινή θεραπεία για τα άτομα με υπεριδρωσία. Ωστόσο δεν αποτελεί μόνιμη λύση καθώς τα αποτελέσματά του διαρκούν μόνο μερικούς μήνες, οπότε θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία.
Tips για να προλάβετε τις δυσάρεστες οσμές

Μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να αποτρέψετε την ανάπτυξη της κακοσμίας στις μασχάλες.

Το τακτικό ντους μετά από έντονες δραστηριότητες όπως η γυμναστική ή τα σπορ απαλλάσσει από τα βακτήρια και τον ιδρώτα που προκαλούν τις οσμές.
Φορώντας ρούχα βαμβακερά και λινά που απορροφούν την υγρασία και επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει.
Μελέτη του 2016 έδειξε ότι το ξύρισμα ή η αποτρίχωση των μασχαλών μειώνει σημαντικά την οσμή της μασχάλης.
Μειώστε το στρες που προκαλεί εφίδρωση.

Αν ό,τι και αν έχετε κάνει για να αντιμετωπίσετε τις έντονες οσμές δεν έχει αποτέλεσμα, επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button