Υγεία & Ομορφιά

Κορονοϊός – Μαγιορκίνης: Θα υπάρξει μια αύξηση περίπου στο 20% λόγω και της υπο-παραλλαγής JN.1

Έξαρση καταγράφεται στα κρούσματα κορονοϊού και στο ζήτημα αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην δημοσιογράφο Κατερίνα Σερέτη, στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα».
«Κάποιοι τον περνάνε ελαφριά τον κορονοϊο, αλλά σίγουρα ένας σημαντικός αριθμός είναι πιθανό να το περάσουν με μια πιο βαριά εικόνα όπως με πυρετό ή με μια κακουχία. Το θέμα είναι βέβαια ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ λίγες πιθανότητες, που έχουν να κάνουν με τα πολύ σημαντικά συμπτώματα που είναι η δύσπνοια (…) Υπάρχει βέβαια και το μετά covid σύνδρομο, το οποίο εάν διαρκέσει πάνω από 6 εβδομάδες λέγεται και long covid το οποίο ταλαιπωρεί κάποιο κόσμο. Οι περισσότεροι όμως, μέσα στο τρίμηνο έχουν επανέλθει πλήρως. Είναι και αυτό κάτι που μας απασχολεί και προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει», τόνισε.
Εν συνεχεία, ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία υπογραμμίζει «δεν θα την έλεγα δραματική. Υπάρχει μια σημαντική πίεση δηλαδή πάνω από τους χίλιους πεντακόσιους ασθενείς που είναι στο νοσοκομείο, είτε σε απλή κλίνη, είτε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, είτε σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι γύρω στους 90 οι άνθρωποι που έχουν μπει στη ΜΕΘ. Η πλειοψηφία από αυτούς είναι διασωληνωμένοι. Είναι νούμερα τα οποία είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτά που είχαμε στην περίοδο της πανδημίας, αλλά σίγουρα δεν είναι αμελητέα. Είναι αρκετά υψηλότερα από αυτά που είχαμε για παράδειγμα το καλοκαίρι. Δεν θα την έλεγα βέβαια πάντως την κατάσταση δραματική. Είναι μια σημαντική πίεση την οποία πρέπει να φροντίσουμε να παρακολουθήσουμε και να μειώσουμε» ενώ για το αν επρόκειτο να υπάρξει κάποια αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει «περιμένουμε μια μικρή ακόμα αύξηση-η οποία οφείλεται στο συγχρωτισμό αυτών των ημερών αλλά και στο γεγονός ότι έχουμε μια υπο-παραλλαγή την JN.1 που είναι πιο μεταδοτική η οποία όμως, δεν έχει επικρατήσει ακόμα πλήρως. Θα έλεγα λοιπόν, μια αύξηση της τάξης του 20%, κάτι το οποίο λογικά πρέπει να είναι πλήρως διαχειρίσιμο. Αυτό όμως σημαίνει από την άλλη ότι θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ξανά και ξανά για τους ευάλωτους τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν».
Τέλος, αναφορικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού επισημαίνει «η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει πει και μιλάμε τώρα για την επικαιροποιημένη δόση, δηλαδή τη φετινή δόση η οποία αφορά τους άνω των 60 και τους ευάλωτους. Αυτοί λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να πάνε να την κάνουν, να βρουν και να κλείσουν ραντεβού. Διότι, αυτούς τους ανθρώπους, αν τους βρει covid-19, έχουν πολύ υψηλότερη πιθανότητα να μπούνε στο νοσοκομείο. Επίσης, νομίζω είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι αν κάποιος ανήκει σε ευάλωτους, καλό είναι εάν έχει συμπτώματα να κάνει το τεστ και να αναζητήσει άμεσα την αντιική θεραπεία».

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button