Υγεία & Ομορφιά

Γιατί είναι τόσο δυνατή η γρίπη φέτος – Διευκρινίσεις από τη Ματίνα Παγώνη

Για τη φετινή γρίπη που έχει επιβαρύνει ιδιαιτέρως φέτος τα νοσοκομεία και για τις διαφορές του με τον κορονοϊό μίλησε τη Δευτέρα (5/2) η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε σημειώνεται αύξηση των νοσηλειών ενώ δήλωσε πως ιδιαιτέρως πολλά παρατηρείται ότι είναι τα περιστατικά στρεπτόκοκκου.
Η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNEWS απέδωσε τα περισσότερα περιστατικά γρίπης αλλά και την αύξηση των νοσηλειών στα χαμηλά επίπεδα έγκαιρου εμβολιασμού ενώ δήλωσε πως τα περιστατικά Covid και οι νοσηλείες μειώθηκαν.
Περιγράφοντας την κλινική εικόνα της φετινής γρίπης η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε «είναι με υψηλούς πυρετούς, με μεγάλη κακουχία, με ανθρώπους οι οποίοι περιέγραφαν σε εμάς, ότι δεν μπορούσαν να σηκωθούν από το κρεβάτι. Αυτή την κλινική εικόνα της γρίπης δεν την έχουμε συναντήσει πάρα πολλές φορές. Τα περιστατικά που πέρασαν γρίπη πέρασαν πολύ δύσκολα. Μας περιγράφουν και από τα τηλέφωνα την κλινική τους κατάσταση και δίνουμε τις οδηγίες. Έχουμε νοσηλείες για γρίπη. Συγκριτικά φέτος με προηγούμενες χρονιές έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες για γρίπη».

«Το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν είναι πάντα το ίδιο. Μπορεί να είναι κάπως πιο εξαντλημένοι, μπορεί να μην έχουνε κάνει τους εμβολιασμούς, επισημαίνοντας ότι φέτος συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Έπρεπε να υπήρχε μια καμπάνια πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβρη μήνα, για να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει ότι έπρεπε γρήγορα να πάει να κάνει το εμβόλιο, τέλος Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη» σημείωσε.
«Η γρίπη θα φτάσει μέχρι τέλος Φλεβάρη, αρχές Μάρτη και πριν πέντε χρόνια τόσο είχε κρατήσει» ανέφερε η Ματίνα Παγώνη.
«Το θέμα της Covid έχει μειωθεί όσον αφορά τα περιστατικά και τις νοσηλείες, ενώ οι ιώσεις είναι σε έξαρση» ενημέρωσε παράλληλα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Πολλά τα περιστατικά στρεπτόκοκκου συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές
«Ειδικά στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες είναι πάρα πολλά τα περιστατικά στρεπτόκοκκου, αλλά και εδώ στην Ελλάδα. Αυτό που μας λυπεί ήταν οι θάνατοι. Είχαμε θανάτους αρκετούς από στρεπτόκοκκο. Συγκριτικά πάντα με προηγούμενες χρονιές. Γιατί πρέπει να γίνονται αυτές οι συγκρίσεις» δήλωσε.
Αύξηση των κρουσμάτων της ιλαράς γιατί δεν εμβολίασαν με τις δύο δόσεις τα παιδιά τους στην πανδημία

Τα κρούσματα της ιλαράς στην Ευρώπη είναι πάρα πολλά, σημείωσε και ενημέρωσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το δικαιολόγησε πως τα 2,5 χρόνια της πανδημίας ο κόσμος δεν έκανε τον εμβολιασμό στα παιδιά, δηλαδή τις δύο δόσεις, στον ενάμιση χρόνο και στα περίπου στα δυόμιση. Δυστυχώς οι περισσότεροι έκαναν τη μία δόση, οπότε δεν συμπλήρωσαν τον εμβολιασμό, δεν πήγαιναν λόγω του ότι ήταν κλειστά, φοβόντουσαν να πάνε στα νοσοκομεία». Ωστόσο διευκρίνισε πως ευτυχώς στην Ελλάδα προς το παρόν δεν έχουμε πολλά κρούσματα ιλαράς» και προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάσουν με τις δύο δόσεις κατά της ιλαράς τα παιδιά τους γιατί οι επιπλοκές της ιλαράς είναι σοβαρές.
«Ενημερωθήκαμε σχετικά από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και διαφωνούμε για τους εξής λόγους. Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, τα χειρουργικά τραπέζια, οι χειρουργικές αίθουσες είναι αυτές που είναι και δεν μπορούν να αυξηθούν για να γίνουν απογευματινά χειρουργεία, γιατί πολλά πρωινά χειρουργεία φτάνουν μέχρι το βράδυ και δεύτερον δεν υπάρχει προσωπικό, νοσηλευτές, αναισθησιολόγοι οι οποίοι θα μπορούν να καλύψουν μέχρι το βράδυ τα απογευματινά χειρουργεία.Δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός να κάνει τα πρωινά χειρουργεία, ένας αναισθησιολόγος και μετά να συνεχίζει το βράδυ να κάνει και τα απογευματινά. Θα εξοντωθεί. Αυτή είναι η άποψή μας τα εξηγήσαμε στον υπουργό και μας είπε πως θα τα δει, θα αποφασίσει και θα μας ενημερώσει» είπε κλείνοντας η Ματίνα Παγώνη.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button