Υγεία & Ομορφιά

Εμβόλιο κορονοϊού και παρενέργειες στα μάτια – Όσα γνωρίζουμε για το θέμα μέχρι στιγμής

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου κατά της Covid-19 και μία από αυτές, αν και σπάνια, σχετίζεται με τα μάτια. Τα εμβόλια προτρέπουν τον οργανισμό να αποκριθεί ανοσολογικά σε μια εξασθενημένη και αδρανοποιημένη μορφή ενός μικροβίου. Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα έχει μνήμη, μπορεί να επικαλεστεί αυτή την απάντηση εάν εκτεθείτε στο μικρόβιο στο μέλλον. 
Προβλήματα με τα μάτια μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι σπάνια. Αν προκύψουν αφορούν φλεγμονή, που όταν επηρεάσει τους ιστούς των ματιών μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές αναφέρει το Healthline. Με βάση μια έρευνα που έγινε 2022 διαπιστώθηκε ότι:

Τα συμπτώματα στα μάτια μπορούν να προκύψουν την 5-6η μέρα μετά τον εμβολιασμό
Πάνω από τα μισά άτομα είχαν ιστορικό φλεγμονωδών οφθαλμικών επεισοδίων
Χορηγήθηκαν τοπικά κορτικοστεροειδή για τη θεραπεία
Το 92,9% των συμμετεχόντων δεν είχαν μόνιμες επιπτώσεις στην όρασή τους

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι:

Ερυθρότητα των ματιών
Πρήξιμο ή εξάνθημα των βλεφάρων
Ευαισθησία στο φως
Πόνος στα μάτια

Μειωμένη όραση

Συγκεκριμένα τα προβλήματα ή επιπλοκές που είχαν άνθρωποι στις ΗΠΑ μετά το εμβόλιο περιλάμβαναν:

επιπεφυκίτιδα, φλεγμονή δηλαδή της μεμβράνης που καλύπτει τον βολβό του ματιού και το βλέφαρο
έρπης ζωστήρας που επηρεάζει το μάτι
επανενεργοποίηση της ερπητικής κερατίτιδας, μιας λοίμωξης του κερατοειδούς που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα
αμφιβληστροειδοπάθεια, πάθηση στην οποία συσσωρεύεται υγρό κάτω από τον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα να υπάρχει παραμόρφωση της όρασης
οπτική νευρίτιδα, οίδημα δηλαδή του οπτικού νεύρου
Πάρεση Bell, κατά την οποία παραλύει η μισή πλευρά του προσώπου, χωρίς κάποια προφανή αιτία. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι οφείλεται σε ιογενή μόλυνση του προσωπικού νεύρου

Μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid έχει παρατηρηθει απόρριψη μοσχεύματος κερατοειδούς για την αποκατάσταση της όρασης και τη μείωση άλλων συμπτωμάτων σε άτομα με κατεστραμμένο κερατοειδή.
Είναι η οπτική νευρίτιδα παρενέργεια του εμβολίου;

Έχουν παρατηρηθεί περιστατικά οπτικής νευρίτιδας μετά τον εμβολιασμό, αλλά και εδώ, όπως και σε άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα, είναι σπάνια. Σε μια μελέτη του 2022 βρέθηκαν 34 μάτια με οπτική νευρίτιδα στις ΗΠΑ μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer και της Moderna. Ωστόσο κάποιοι είχαν κάνει εμβόλια AstraZeneca, Sinopharm και CoviShield εκτός Αμερικής.
Ο μέσος χρόνος από τον εμβολιασμό έως τα οφθαλμικά συμπτώματα ήταν 9,6 ημέρες. Στα περισσότερα άτομα η όραση βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου με θεραπεία με κορτικοστεροειδή.
Τρόποι αντιμετώπισης
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν μετά το εμβόλιο έχετε παρενέργειες στα μάτια σας είναι να πάτε σε έναν οφθαλμίατρο για να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συμπτώματα όπως ο οφθαλμικός πόνος και νέες ή ξαφνικές αλλαγές στην όραση μπορεί να σηματοδοτούν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα. Παραδείγματα αλλαγών στην όραση περιλαμβάνουν:

Θολή όραση
Διπλή όραση
Να βλέπετε κηλίδες
Απώλεια όρασης

Οι πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου στα μάτια είναι η ερυθρότητα, πόνος ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, πυρετός με ή χωρίς ρίγη, κόπωση, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, ναυτία. Πιθανές αλλά σπάνιες πιο σοβαρές παρενέργειες είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις, μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα και σύνδρομο Guillain-Barré.
Πηγαίνετε οπωσδήποτε στον γιατρό όταν:

Η ερυθρότητα, ο πόνος ή το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης επιδεινώνεται μετά από μια μέρα
Οι παρενέργειές σας δεν υποχωρούν ή αρχίζουν να επιδεινώνονται μετά από μερικές ημέρες.
Εμφανίζετε οποιαδήποτε συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button