Υγεία & Ομορφιά

Ελπίδες δίνει φάρμακο που εγκρίθηκε για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού – Θα προσφερθεί σε 300.000 γυναίκες στη Βρετανία

Το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα προσφέρει σε σχεδόν 300.000 γυναίκες φάρμακο που θα μπορούσε να προλάβει τον καρκίνο του μαστού, ακόμη και να τον θεραπεύσει. Πρόκειται για την αναστροζόλη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του ορμονοευαίσθητου καρκίνου του μαστού. Πρόσφατες δοκιμές έδειξαν ότι το σκεύασμα μπορεί να σταματήσει την εμφάνιση της νόσου εξ αρχής, μειώνοντας τις περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 49% σε διάστημα 11 ετών.
Το φάρμακο θα προσφερθεί σε 289.000 γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση στο Ηνωμένο Βασιλείο και θεωρείται ότι διατρέχουν μέτριο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. «Αυτό είναι το πρώτο φάρμακο που επαναχρησιμοποιείται μέσω ενός νέου προγράμματος παγκόσμιας πρωτοπορίας που θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες των υφιστάμενων φαρμάκων σε νέες χρήσεις για να σώσουμε και να βελτιώσουμε περισσότερες ζωές», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του NHS Amanda Pritchard.
Η αναστροζόλη συστήθηκε για πρώτη φορά ως προληπτική αγωγή από το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας για την Υγεία και τη Φροντίδα το 2017. Τώρα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το φάρμακο προστατεύει αποτελεσματικά για δέκα χρόνια αφότου μια γυναίκα σταματήσει τη χρήση του.

Η Lesley-Ann Woodhams, με οικογενειακό ιστορικό της νόσου, ολοκλήρωσε την πλήρη πενταετή λήψη της αναστροζόλης τον Ιανουάριο του 2023 και τη χαρακτήρισε «δώρο». «Είχα παρακολουθήσει τη μάχη της μητέρας μου με τον καρκίνο του μαστού και ο δικός μου κίνδυνος ήταν πολύ υψηλός. Μπορώ να ζήσω μια ζωή χωρίς να ανησυχώ συνεχώς ή να σκέφτομαι τι θα μπορούσε να γίνει αν είχα αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Ήταν πραγματικά ένα δώρο. Χάρισε στην οικογένειά μου και σε μένα ηρεμία και, το σημαντικότερο, ένα μέλλον με διάρκεια».
Πώς λειτουργεί η θεραπεία
Η θεραπεία λαμβάνεται σε μορφή δισκίου 1mg, μία φορά την ημέρα για πέντε χρόνια και λειτουργεί κατά τρόπο τέτοιο που μειώνει την ποσότητα των οιστρογόνων που παράγει ο οργανισμός, μπλοκάροντας ένα ένζυμο που ονομάζεται αρωματάση. Οι πιο συχνές παρενέργειες του φαρμάκου είναι εξάψεις, αίσθημα αδυναμίας, πόνος ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις, αρθρίτιδα, δερματικό εξάνθημα, ναυτία, πονοκέφαλος, οστεοπόρωση και κατάθλιψη.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button