Υγεία & Ομορφιά

Δρ. Victor Chang: Η Google τιμά τον πρωτοπόρο καρδιοχειρουργό

Το σημερινό doodle της Google τιμά, τον Δρ. Victor Chang (Βίκτορ Τσανγκ), έναν από τους πρωτοπόρους της καρδιοχειρουργικής και της χειρουργικής των μεταμοσχεύσεων στην Αυστραλία και παγκοσμίως και έναν εξαιρετικό ιατρό και ανθρωπιστή. Μάθετε λίγα πράγματα για τη ζωή και τα επιτεύγματά του.
Ο καρκίνος της μητέρας του τον ώθησε να ασχοληθεί με την ιατρική
Ο Victor Chang, γεννήθηκε στη Σαγκάη στις 21 Νοεμβρίου 1936, ως Τσανγκ Γιαμ Χιμ. Ενώ ήταν σε μικρή ηλικία, η μητέρα του αντιμετώπισε καρκίνο του μαστού, γεγονός που τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με την ιατρική. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και συνέχισε την εκπαίδευσή του στη χειρουργική στο καταξιωμένο St. Vincent’s Hospital του Σίδνεϊ. Επέστρεψε στην Αυστραλία το 1972 και επανήλθε στο St. Vincent’s Hospital ως καρδιοθωρακοχειρουργός.
Η συνεισφορά του στην ιατρική
Ο Δρ. Victor Chang άφησε μια ανεξίτηλη σφραγίδα στην ιατρική κοινότητα με σημαντικές και μεγάλες συνεισφορές. Ένα από τα πιο καθοριστικά επιτεύγματα του ήταν η ανάπτυξη μιας τεχνητής καρδιακής βαλβίδας. Η καινοτόμος αυτή βαλβίδα ήταν πολύ φθηνότερη από τα προηγούμενα μοντέλα, καθιστώντας την προσβάσιμη σε περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως. Επιπλέον, ο Δρ. Chang πραγματοποίησε μία από τις πρώτες επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε μια νεαρή ασθενή, τη Φιόνα Κουτ, το 1984 όταν αυτή ήταν μόλις 14 ετών. Η Φιόνα Κουτ παραμένει μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος επιζών λήπτης μεταμόσχευσης καρδιάς στην Αυστραλία.
Οι διακρίσεις και το ίδρυμα
Η συνεισφορά του Δρ. Victor Chang στην ιατρική αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε πολλές φορές. Το 1986, έλαβε την υψηλότερη διάκριση της Αυστραλίας για τις επιστημονικές του κατακτήσεις. Επιπλέον, το 1999 ψηφίστηκε ως ο «Αυστραλός του Αιώνα», αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη συνεισφορά του στην ιατρική.
Το έργο του Δρ. Victor Chang συνεχίζεται και μετά το θάνατό του. Το 1984, ίδρυσε το Victor Chang Cardiac Research Institute το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε χειρουργούς της Νοτιοανατολικής Ασίας, προκειμένου να μετεκπαιδευτούν στο St. Vincent’s Hospital και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική και τις μεταμοσχεύσεις.
Το τραγικό του τέλος
Ο Δρ. Victor Chang έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 4 Ιουλίου 1991, σε ηλικία μόλις 54 ετών. Έπεσε θύμα ληστείας και δολοφονήθηκε από δύο Μαλαισιανούς στο Σίδνεϊ. Η απώλεια ήταν τεράστια για την ιατρική κοινότητα και όλους όσοι γνώριζαν την εξαιρετική του προσφορά.
Ο Δρ. Victor Chang ήταν ένας πρωτοπόρος στον χώρο της καρδιοχειρουργικής και των μεταμοσχεύσεων, με συνεισφορές που άλλαξαν τη ζωή πολλών ανθρώπων. Η ανάπτυξη της τεχνητής καρδιακής βαλβίδας και η πραγματοποίηση επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων καρδιάς αποτελούν μόνο μερικά από τα επιτεύγματά του.
Η αφοσίωσή του στην ιατρική και η δέσμευσή του για την εκπαίδευση νέων γιατρών αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Σήμερα, η Google τιμά με Doodle τη μνήμη ενός ανθρώπου με σημαντικό έργο που αποτέλεσε έμπνευση.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button