Υγεία & Ομορφιά

Αυτή είναι η ανώτερη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το σώμα μας

Την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται από έναν ακόμη καύσωνα που φέρνει επικίνδυνες συνθήκες, κυρίως για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, γεννήθηκε ένα μεγάλο ερώτημα: Ποιο είναι το ανώτατο όριο θερμοκρασίας που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;
Η απάντηση φαίνεται πώς είναι περίπλοκη, καθώς σύμφωνα με έρευνα του 2010, η θερμοκρασία των 35 βαθμών Κελσίου με 100% υγρασία ή η θερμοκρασία των 46 βαθμών Κελσίου με 50% υγρασία ήταν το ανώτερο όριο ασφαλείας. Πέρα από αυτό, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία της επιφάνειας του σώματος με τον ιδρώτα, έτσι ώστε να διατηρήσει μία σταθερή εσωτερική θερμοκρασία.
Ωστόσο πρόσφατα, μία νέα έρευνα του Penn State University, δοκίμασε αυτά τα όρια σε εργαστηριακό περιβάλλον για πρώτη φορά. Στο πείραμα συμμετείχαν νεαροί και υγιείς άντρες και γυναίκες, οι οποίοι υποβάλλονταν σε θερμοκρασιακή καταπόνηση σε έναν ελεγχόμενο θάλαμο. Κάθε συμμετέχοντας κατάπιε ένα χάπι τηλεμετρίας, με το οποίο οι επιστήμονες παρακολουθούσαν διαρκώς την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Έπειτα, μέσα σε αυτόν το θάλαμο, οι συμμετέχοντες κινούνταν για να προσομοιώσουν την ελάχιστη καθημερινή δραστηριότητα ενός ανθρώπου, όπως κάνοντας μπάνιο, μαγειρεύοντας και τρώγοντας.
Οι ερευνητές αύξαναν σταδιακά τη θερμοκρασία του θαλάμου ή την υγρασία μέσα σε αυτόν. Με εκατοντάδες ξεχωριστά πειράματα, παρατηρούσαν πότε η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος ξεκινούσε να ανεβαίνει. Διαπίστωσαν λοιπόν πως το όριο στο οποίο το σώμα δεν μπορούσε να διατηρήσει μία σταθερή θερμοκρασία ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Είδαν λοιπόν πως το όριο για υγιείς και νεαρούς άντρες και γυναίκες είναι στους 31 βαθμούς Κελσίου σε συνθήκες υγρασίας μεγαλύτερες από 50%. Για την ακρίβεια, αυτό διαμορφώνεται στους 31 βαθμούς με υγρασία 100% και στους 38 βαθμούς Κελσίου για υγρασία 60%.
Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και πριν αρχίσει να αυξάνεται η εσωτερική μας θερμοκρασία, η καρδιά αρχίζει να αυξάνει τον παλμό της για να μεταφέρει αίμα στο δέρμα για να διαχύσει τη θερμότητα. Επιπλέον ξεκινάει η εφίδρωση η οποία μειώνει τα σωματικά υγρά. Αν παραμείνουμε για ώρα σε αυτήν την κατάσταση, κινδυνεύουμε από θερμοπληξία, μία κατάσταση απειλητική για τη ζωή η οποία απαιτεί άμεση ψύξη του σώματος και ιατρική βοήθεια. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι με ιατρικά προβλήματα απειλούνται περισσότερο από την αυξημένη θερμοκρασία. Πάνω από το 80% των ανθρώπινων απωλειών σε περιόδους καύσωνα είναι άνω της ηλικίας των 65 ετών.
Σε περιόδους έντονου καύσωνα, η κατανάλωση αρκετών υγρών και η αναζήτηση δροσερών τοποθεσιών όπου το σώμα μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία του έστω και για μικρή χρονική περίοδο, είναι πολύ σημαντική.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button