Uncategorized

Σαν σήμερα 4 Ιουνίου η Κύπρος παραχωρείται στην Αγγλία και η Τιεν Αν Μεν πνίγεται στο αίμα

Τι συνέβη στην Ελλάδα και στον κόσμο σαν σήμερα 4 Ιουνίου. 
Στην Κίνα, σαν σήμερα το 780 π.Χ. καταγράφεται η πρώτη έκλειψη Ηλίου και ο Χένρι Φορντ δοκιμάζει στο Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη! 
780 π.Χ: Γίνεται στην Κίνα η πρώτη ιστορική καταγραφή έκλειψης Ηλίου.
1070: Σε μία σπηλιά στο γαλλικό χωριό Ροκφόρ παρασκευάζεται για πρώτη φορά το ομώνυμο τυρί.
1876: Ένα τρένο-εξπρές, το Transcontinental Express, φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο από τη Νέα Υόρκη, έχοντας διασχίσει τη διαδρομή, σε χρόνο-ρεκόρ για την εποχή, σε 83 ώρες και 39 λεπτά.
1878: Η Τουρκία παραχωρεί την Κύπρο στην Αγγλία.
1896: Ο Χένρυ Φορντ δοκιμάζει στους δρόμους του Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη, το «Τετράκυκλο». Δεν είναι παρά μια δικύλινδρη μηχανή ανεβασμένη πάνω σε τέσσερις τροχούς ποδηλάτου, που πιάνει μέγιστη ταχύτητα 32 χλμ/ώρα.
1917: Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια και η Επιτροπή Βραβείων Πούλιτζερ απονέμουν για πρώτη φορά τις ομώνυμες διακρίσεις.
1919: Το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την προσθήκη του άρθρου 19 στο Σύνταγμα, το οποίο δίνει στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου.
1944: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ρώμη είναι η πρώτη πρωτεύουσα χώρας του Άξονα, που πέφτει στα χέρια των Συμμάχων.
1951: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει το δικαίωμα των Πολιτειών να ζητούν πειστήρια μη κομμουνιστικής ιδεολογίας από τους υποψηφίους για διάφορες θέσεις εργασίας.
1961: Ο Σοβιετικός ηγέτης, Νικίτα Χρουστσόφ, ζητά τη διεξαγωγή ειρηνευτικής διάσκεψης με στόχο τη δημιουργία ενός ελεύθερου Βερολίνου.
1970: Η Τόγκα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.
1989: Το καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του, με την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιεν Αν Μεν. Περίπου 1.000.000 πολίτες, στην πλειοψηφία τους νεαροί φοιτητές, κατακλύζουν την κεντρική πλατεία του Πεκίνου, με αιτήματα για Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Τεθωρακισμένα και φορτηγά ορμούν στο πλήθος, συνθλίβοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. 10.000 άνθρωποι συλλαμβάνονται, πάνω από 60.000 τραυματίζονται, ενώ ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3.600 νεκρούς πολίτες. Τα γεγονότα προκαλούν τη διεθνή κατακραυγή.
1991: Μετά από 20 ημέρες γενικής απεργίας, παραιτείται η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αλβανίας, υπό τον Φάτος Νάνο.
Σαν σήμερα το 470 π.X. γεννήθηκε ο μεγάλος έλληνας φιλόσοφος, Σωκράτης, το 1929 ο Κάρολος Παπούλιας, νυν Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και το 1975 η αμερικανίδα ηθοποιός, Ατζελίνα Τζολί. Την ίδια μέρα το 1798 πέθανε ο Τζιάκομο Καζανόβα, ιταλός καρδιοκατακτητής και συγγραφέας, το 2001 ο ηθοποιός, Ντίνος Ηλιόπουλος και το 2007 ο ηθοποιός, Σωτήρης Μουστάκας.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button