Τεχνολογία

Ήλιακή και αιολική ενέργεια κάνουν ρεκόρ 12% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έκαναν ρεκόρ και αποτέλεσαν το 12% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, σύφωνα με έκθεση της Ember, μη κερδοσκοπικού Think Tank, που κάνει εκστρατεία για τη μείωση της χρήσης άνθρακα. Ο άνθρακας παρέμεινε η κορυφαία πηγή παγκοσμίως.
Η έκθεση με τίτλο “Global Electricity Review” περιλαμβάνει τον πιο πρόσφατο δείκτη ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς οι χώρες προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους εκπομπών άνθρακα για να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή και να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Βοηθώντας στην επιβράδυνση της αύξησης των εκπομπών άνθρακα, η ισχύς από ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες έφτασε στο 12% από 10% το 2021 και 5% το 2015.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, αντιπροσωπεύουν το 39% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμά η Ember.
Τα υπόλοιπα προέρχονταν από ορυκτά καύσιμα που προκαλούν εκπομπές άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας, που ήταν η μεγαλύτερη πηγή σε ποσοστό 36%.
Με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να συνεχίζει να αυξάνεται, η παραγωγή άνθρακα αυξήθηκε 1,1% πιο αργά από το αναμενόμενο, σύμφωνα με την Ember.
Οι επιστήμονες και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας λένε ότι η χρήση αυτών των ορυκτών καυσίμων πρέπει να μειωθεί απότομα για να επιτευχθεί ο κρίσιμος στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Οι χώρες στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 το 2021 συμφώνησαν να «καταργήσουν» τον άνθρακα, τον πιο ρυπογόνο από τα ορυκτά καύσιμα , αλλά η πρόοδος έχει περιοριστεί και σχεδιάζονται νέες μονάδες άνθρακα, ιδίως σε Ινδία και Κίνα.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button