Τεχνολογία

Apple Vision Pro: Ανακοινώθηκε το νέο AR/VR headset των 3.499 $

Μετά από χρόνια αναμονής, το AR/VR headset της Apple παρουσιάστηκε επίσημα στο WWDC 2023 και το όνομά του είναι Vision Pro.
H εταιρεία το αποκαλεί τον πρώτο “χωρικό υπολογιστή”, όχι απλώς ένα headset, ο οποίος τρέχει ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα, που ονομάζεται visionOS.

Το “σύστημα οθόνης” του headset υποστηρίζει 23 εκατομμύρια pixel σε δύο οθόνες micro OLED, “καθεμία στο μέγεθος ενός γραμματοσήμου”. Ακόμα, υπάρχουν προσαρμοσμένοι καταδιοπτικοί φακοί που επιτρέπουν “απίστευτη ευκρίνεια και καθαρότητα” για “συναρπαστικές εμπειρίες” με ευρύ χρώμα και υψηλό δυναμικό εύρος.
Για χρήστες που χρήζουν διόρθωση όρασης θα υπάρχουν οπτικά ένθετα Zeiss για να διασφαλίζεται η οπτική πιστότητα και η ακρίβεια παρακολούθησης των ματιών.

Το Vision Pro τροφοδοτείται από μια προσαρμοσμένη έκδοση διπλού πυρήνα του chipset M2 της Apple, με τη βοήθεια ενός ολοκαίνουργιου τσιπ R1 που επεξεργάζεται είσοδο από 12 κάμερες, πέντε αισθητήρες και έξι μικρόφωνα για να διασφαλίσει ότι το περιεχόμενο εμφανίζεται πάντα μπροστά στα μάτια σας. Το R1 μεταδίδει νέες εικόνες στις οθόνες εντός 12 ms, 8 φορές ταχύτερα δηλαδή από το ανοιγοκλείσιμο ενός ματιού.
Ακόμα, έχει δύο ώρες διάρκεια ζωής της μπαταρίας από μια εξωτερική, “υψηλής απόδοσης” προσαρμοσμένη φορητή μπαταρία ή μπορείτε να το χρησιμοποιείτε όλη την ημέρα όταν είναι συνδεδεμένο.
Το Apple Vision Pro ξεκλειδώνεται με τον αμφιβληστροειδή σας μέσω ενός νέου συστήματος που ονομάζεται Optic ID, το οποίο είναι ένα νέο ασφαλές σύστημα ελέγχου ταυτότητας για την ανάλυση της ίριδας σας.
Η διεπαφή χρήστη του visionOS ελέγχεται από τα μάτια, τα χέρια και τη φωνή σας καθώς δεν υπάρχουν καθόλου φυσικοί ελεγκτές. Μπορείτε να περιηγηθείτε στις εφαρμογές απλά κοιτάζοντας τις, αγγίζοντας τα δάχτυλά σας για επιλογή, κουνώντας τον καρπό σας για scroll ή χρησιμοποιώντας τη φωνή σας για υπαγόρευση.

Χάρη στη λειτουργία EyeSight, όταν ένα άτομο σας πλησιάζει ενώ έχετε φορέσει το headset, η συσκευή αισθάνεται διάφανη, ενώ όταν βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον ή χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή, δίνει οπτικές ενδείξεις σε άλλους ότι είστε «απασχολημένος».
Υπάρχει ένα νέο App Store για το visionOS, όπου μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές iPhone και iPad που θα λειτουργούν αυτόματα με το νέο σύστημα εισόδου για το Vision Pro. Το headset σας επιτρέπει να λαμβάνετε κλήσεις FaceTime με όλους όσους συμμετέχουν στην κλήση να εμφανίζονται σε πλακίδια φυσικού μεγέθους, ενώ υπάρχει και υποστήριξη Spatial Audio.
Οι χρήστες που φορούν το Vision Pro κατά τη διάρκεια μιας κλήσης αντικατοπτρίζονται ως “Persona”, η οποία είναι μια ψηφιακή αναπαράσταση του εαυτού τους που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνικές μηχανικής εκμάθησης της Apple, αντανακλώντας τις κινήσεις του προσώπου και των χεριών σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ταινία μαζί, να περιηγηθείτε σε φωτογραφίες ή να συνεργαστείτε σε μια παρουσίαση.

Η διασύνδεση 3D του visionOS επιτρέπει στις εφαρμογές να εμφανίζονται δίπλα-δίπλα σε οποιαδήποτε κλίμακα, ενώ υπάρχει επίσης υποστήριξη για το Magic Keyboard και το Magic Trackpad, ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε έναν χώρο εργασίας που φέρνει τις δυνατότητες του Mac σας στο Vision Pro ασύρματα, «δημιουργώντας μια τεράστια, ιδιωτική και φορητή οθόνη 4K με απίστευτα καθαρό κείμενο».
Το Vision Pro μπορεί να μετατρέψει οποιονδήποτε χώρο σε μια προσωπική αίθουσα κινηματογράφου με οθόνη που «φαίνεται να έχει πλάτος 100 πόδια» καθώς και προηγμένο σύστημα Spatial Audio. Μπορείτε επίσης να παίξετε περισσότερα από 100 παιχνίδια Apple Arcade σε μια οθόνη όσο μεγάλη θέλετε, με καθηλωτικό ήχο και υποστήριξη για δημοφιλή χειριστήρια παιχνιδιών.
Με μια περιστροφή του Digital Crown, μπορείτε να ελέγξετε πόσο παρόντες ή απορροφημένοι είστε. Το Vision Pro διαθέτει την πρώτη κάμερα 3D της Apple, η οποία σας επιτρέπει να καταγράψετε, να ξαναζήσετε και να βυθιστείτε στις αγαπημένες σας αναμνήσεις με Spatial Audio. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας στο iCloud και να προβάλετε φωτογραφίες και βίντεο σε πραγματικό μέγεθος.

Το τζαμάκι του Apple Vision Pro “ρέει” απρόσκοπτα σε ένα προσαρμοσμένο πλαίσιο από κράμα αλουμινίου που καμπυλώνει γύρω από το πρόσωπό σας, με ένα αρθρωτό σύστημα που επιτρέπει την προσαρμοσμένη εφαρμογή. Το Light Seal είναι κατασκευασμένο από μαλακό ύφασμα σε μια σειρά σχημάτων και μεγεθών, που λυγίζει για να ταιριάζει σε κάθε μέγεθος κεφαλιού ενώ οι εύκαμπτοι ιμάντες διασφαλίζουν ότι ο ήχος παραμένει κοντά στα αυτιά σας. Το Head Band είναι ασφαλισμένο με έναν απλό μηχανισμό που επιτρέπει την εύκολη εναλλαγή σε άλλο μέγεθος ή άλλο στυλ. Το προεπιλεγμένο είναι τρισδιάστατο πλεκτό ως ενιαίο κομμάτι για να παρέχει απορρόφηση κραδασμών, διαπνοή και τέντωμα.
Το Apple Vision Pro θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ στις αρχές του επόμενου χρόνου για $3,499. Θα επεκταθεί σε άλλες χώρες αργότερα μέσα στο 2024.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button