Τεχνολογία

Αναδιπλούμενα MacBook: Έξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μελλοντικά σχέδια της Apple

Φήμες από πολλές αξιόπιστες πηγές υποδηλώνουν ότι η Apple ετοιμάζει ένα MacBook που έχει αναδιπλούμενη οθόνη που θα μπορούσε να έρθει πριν από το αναδιπλούμενο iPhone.
Aυτά είναι τα έξι βασικά χαρακτηριστικά που έχουμε ακούσει για τη συσκευή μέχρι στιγμής:
ΣχέδιοΟ σχεδιασμός όλων των οθονών του αναδιπλούμενου MacBook θα διαφέρει από το τρέχον MacBook, το οποίο διαθέτει οθόνη και πληκτρολόγιο. Θα διαθέτει μια ενιαία μεγάλη οθόνη που μπορεί να διπλωθεί στη μέση.
Όταν ξεδιπλωθεί, το MacBook θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως οθόνη όταν συνδυάζεται με ένα πληκτρολόγιο και ένα trackpad ή ποντίκι, και όταν είναι διπλωμένο, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως laptop. Προφανώς αυτού του είδους η σχεδίαση δεν θα είχε ξεχωριστό πληκτρολόγιο, αντί να χρησιμοποιούσε ένα πληκτρολόγιο οθόνης με ψηφιακά πλήκτρα και απτική ανάδραση για αίσθηση που μοιάζει με το πλήκτρο.
Μέγεθος
Ο αναλυτής οθονών Ross Young ισχυρίζεται ότι το αναδιπλούμενο MacBook θα έχει οθόνη 18,8 ιντσών, με την Apple να στοχεύει να κάνει την οθόνη “όσο το δυνατόν χωρίς τσάκισμα” όταν ξεδιπλώνεται. Ο αναλυτής της Apple Ming-Chi Kuo ανέφερε επίσης ότι η Apple σχεδιάζει μια οθόνη περίπου 19 ιντσών.
Τεχνολογία εμφάνισης
Η Apple φημολογείται ότι συνεργάζεται με την LG Display για την ανάπτυξη ενός αναδιπλούμενου πάνελ OLED και η LG αναπτύσσει αναδιπλούμενο εξαιρετικά λεπτό καλυπτικό τζαμάκι τα τελευταία χρόνια.
Η Apple έχει επίσης δοκιμάσει την τεχνολογία ηλεκτρονικής οθόνης χαρτιού (EPD) που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε μελλοντικές αναδιπλούμενες συσκευές. Το EPD θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί στην πιο εξωτερική οθόνη σε μια αναδιπλούμενη συσκευή, εάν η Apple χρησιμοποιεί κάποιο είδος σχεδίασης διπλής οθόνης με εξωτερική και εσωτερική οθόνη.
Το EPD είναι μια μορφή τεχνολογίας e-ink, η οποία είναι γνωστό ότι είναι πολύ πιο ορατή από τις οθόνες LED ή OLED σε έντονο φως.
Σε μέγεθος 18,8 ιντσών, ο αναδιπλούμενος φορητός υπολογιστής πιθανότατα θα έχει ανάλυση 5K ή υψηλότερη.
Τσιπ της σειράς M
Η μαζική παραγωγή σε αναδιπλούμενες οθόνες για ένα μελλοντικό MacBook θα μπορούσε να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2025 για να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026. Αυτό θα ταιριάξει χρονικά με το μελλοντικό τσιπ M5, διάδοχο του M4 του 2024.
Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε από το M5, αλλά είναι πιθανό να κατασκευαστεί σε έναν κόμβο 3 νανομέτρων επόμενης γενιάς ή ακόμα και σε έναν κόμβο 2 νανομέτρων. Η TSMC εργάζεται σε τσιπ 2nm και υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμα κάπου γύρω στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Τα 3 nm και 2 nm αναφέρονται στην αρχιτεκτονική που χρησιμοποιεί η TSMC για τα τσιπ της και η μείωση του μεγέθους του κόμβου αντιστοιχεί σε μείωση του μεγέθους του τρανζίστορ, επιτρέποντας σε περισσότερα τρανζίστορ να χωρέσουν σε έναν επεξεργαστή. Αυτό συχνά οδηγεί σε ταχύτερη απόδοση και καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Αυτήν τη στιγμή, τα τσιπ M4 της Apple είναι χτισμένα σε λειτουργία 3 νανομέτρων, όπως και τα τσιπ M3.
Τιμή
Η Apple θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει εξαρτήματα υψηλού κόστους για το αναδιπλούμενο MacBook και ο Kuo πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι σχεδόν τόσο ακριβό όσο τα ακουστικά Vision Pro των 3.500 δολαρίων όταν κυκλοφορήσει. Το MacBook Pro 16 ιντσών κοστίζει επί του παρόντος από 2.500 $, οπότε πιθανώς το μεγαλύτερο αναδιπλούμενο μοντέλο θα ήταν πιο ακριβό από αυτό.
Ημερομηνία κυκλοφορίας
Εάν οι φήμες είναι ακριβείς και η Apple σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή της LG Display σε αναδιπλούμενο MacBook το τέταρτο τρίμηνο του 2025, η συσκευή θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το 2025 ή το 2026. Ο Kuo εκτιμά ότι η Apple θα στείλει περισσότερες από ένα εκατομμύριο μονάδες το 2026.
Ο αναλυτής της Apple Ross Young πιστεύει ότι ένα αναδιπλούμενο MacBook θα μπορούσε να έρθει το 2025, το ίδιο χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο αναλυτής Jeff Pu.
Οι φήμες για ένα αναδιπλούμενο MacBook έχουν κυκλοφορήσει παντού, ωστόσο, και μόλις δύο μήνες πριν προτείνει ένα πρόγραμμα μαζικής παραγωγής για το τέταρτο τρίμηνο του 2025, ο Kuo είπε ότι ένα αναδιπλούμενο MacBook δεν θα έβγαινε μέχρι το 2027. Είναι καλύτερα να μην διαβάσετε πάρα πολύ την ημερομηνία κυκλοφορίας φήμες σε αυτό το σημείο, γιατί τα σχέδια της Apple θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button