Περιβάλλον

Η Έριν Μπρόκοβιτς στο πλευρό των κατοίκων του Οχάιο μετά την μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή

Oχάιο: Η Έριν Μπρόκοβιτς στο πλευρό των κατοίκων μετά την μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή

Tρεις εβδομάδες έχουν περάσει από τον εκτροχιασμό μιας εμπορικής αμαξοστοιχίας που μετέφερε επικίνδυνα χημικά στην μικρή πόλη Ανατολική Παλαιστίνη του Οχάιο και περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με τις τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Στο πλευρό των κατοίκων βρίσκεται και η Έριν Μπρόκοβιτς, η γνωστή ακτιβίστρια, που ξεσκέπασε στο παρελθόν ένα περιβαλλοντικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ.
Το Σάββατο 25/2 σε βίντεο που ανήρτησε η ίδια η Μπρόκοβιτς αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι βρέθηκαν στην συγκέντρωση που διοργάνωσε για να ενημερωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και μια τεράστια αποζημίωση.

«Αισθάνομαι την αγωνία σας, αισθάνομαι την απογοήτευσή σας. Δεν είστε μόνοι. Σε κάθε κοινότητα στην οποία έχω απευθυνθεί, μου έχει δοθεί η ίδια απάντηση. Θα σας πουν ότι είναι εντάξει, ότι είστε ασφαλείς, αλλά δεν είναι εντάξει. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στα 30 χρόνια μου», είπε σε περίπου 400 άτομα στην κεντρική αίθουσα και σε εκατοντάδες ακόμη που παρακολουθούσαν ζωντανή μετάδοση στο γυμναστήριο. «Σας παρακαλώ να είστε σε επαγρύπνηση, να κρατήσετε το έδαφός σας. Θα σας δώσουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε, κάποιες από αυτές μπορεί να μην θέλετε να ακούσετε και να σας τρομάξουν. Αλλά όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα μπορείτε να προετοιμαστείτε καθώς προχωράμε μπροστά … Δεν υπάρχει γρήγορη λύση ή γλυκιά απάντηση, αυτό θα είναι ένα μακρύ παιχνίδι. Μην αφήσετε αυτό που συνέβη εδώ να σας διχάσει. Δεν είναι το πρώτο μου ροντέο. Πρέπει να ενωθείτε και να προστατέψετε ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε.

The turnout far exceed expectations. A packed house, a packed overflow location and 5k streaming participants. Just an amazing spirit. This town is so inspiring and together I believe they can accomplish anything. https://t.co/f3wSKhMODq— Erin Brockovich (@ErinBrockovich) February 25, 2023

Η Μπρόκοβιτς, μια νομική υπάλληλος που έγινε πληροφοριοδότης και περιβαλλοντική ακτιβίστρια, συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της υπόθεσης κατά της Pacific Gas & Electric Company (PG&E) για τη μόλυνση του νερού στο Χίνκλεϊ της Καλιφόρνιας το 1993. H χολιγουντιανή ταινία με πρωταγωνίστρια τη Τζούλια Ρόμπερτς κέρδισε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Οχάιο: Θα κάνουν αγωγή κατά παντός υπευθύνου
Από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος οι κάτοικοι αναγκάστηκαν αρχικά να κλειστούν στα σπίτια τους και στη συνέχεια να απομακρυνθούν από την περιοχή υπό το φόβο δηλητηρίασης από το τοξικό νέφος που προκλήθηκε μετά την φωτιά. Ενώ οι αρχές ζήτησαν από τον κόσμο να απομακρυνθεί λέγοντας ότι το πρόβλημα με τη μόλυνση θα παραμείνει για καιρό, όσοι δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα παρέμειναν εκεί. Και ήδη τα πρώτα συμπτώματα στην υγεία τους είναι εμφανή. Πονοκέφαλοι, δερματικά εκζέματα και κόπωση είναι ορισμένα από αυτά που έχουν ήδη αναφερθεί.
Με τους ειδικούς να τονίζουν ότι οι πραγματικές συνέπειες του ατυχήματος θα αποκαλυφθούν μετά από χρόνια, πολλές οικογένειες, ειδικά εκείνες με παιδιά, αρνούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και όχι άδικα καθώς όπως αποκάλυψε η Μπρόκοβιτς παρότι οι Αρχές διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι καλά, στην πράξη δεν ισχύει αυτό. Και ως απόδειξη παρουσίασε στοιχεία και φωτογραφίες από τις τοξικές ουσίες που έχουν μολύνει τα ποτάμια και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Το φορτηγό τρένο που εκτροχιάστηκε και παραδόθηκε στις φλόγες εντός κατοικημένης περιοχής μετέφερε χλωριούχο βινύλιο, ένα καρκινογόνο χημικό προϊόν, ιδιαίτερα εύφλεκτο.

Όπως ανακοίνωσαν κρατικοί αξιωματούχοι, ο εκτροχιασμός πιστεύεται πως σκότωσε πάνω από 43.000 ψάρια, αμφίβια, καρκινοειδή και άλλα υδρόβια πλάσματα στα κοντινά ρέματα και κανάλια.
«Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθούν τα τοπικά οικοσυστήματα. Ξέρουμε πως δε θα είναι γρήγορη διαδικασία, αλλά θα αποκατασταθούν», σημείωσε η Μέρι Μερτζ, διευθύντρια της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων του Οχάιο. 

 Οι ντόπιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως δεν έχουν υπάρξει παρενέργειες, ασθένειες ή θάνατοι σε ζώα στεριάς, κάτι ωστόσο που δεν σταματά τους κατοίκους να εκφράζουν το φόβο τους για άρρωστα ζώα και τις επιπτώσεις στην άγρια ζωή της περιοχής. 
Όπως υποστηρίζει η Κέιλα Μίλερ, κάτοικος της περιοχής, μια νύχτα τακτοποιούσε τα κοτόπουλά της, όταν βρήκε ψόφιο τον κόκορα. Άρχισε να υποψιάζεται πως κάτι δεν πήγαινε καλά, όταν και άλλα κοτόπουλα είχαν συμπτώματα που δε συνήθιζαν. Ένα είχε κρίσεις, άλλο σταμάτησε να περπατά. Όπως λέει η ίδια, θεωρεί πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των τοξικών χημικών που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τον εκτροχιασμό. «Προτού συμβεί αυτό όλα τους ήταν υγιέστατα» λέει.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button