Κόσμος

Υεμένη: Νέες επιθέσεις των Χούθι με πυραύλους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν άλλους 2 πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στο στενό στρατηγικής σημασίας Μπαμπ ελ Μάντεμπ, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. 
Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως οι Χούθι εκτόξευσαν δυο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας (ASBMs) σε ζώνη στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, όπου βρίσκονταν αρκετά πλοία, χωρίς πάντως να αναφερθεί «καμιά ζημιά».
Πρόκειται για το 24ο συμβάν από τα μέσα Νοεμβρίου, διευκρίνισε η CENTCOM, την παραμονή σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την οποία τα κράτη μέλη, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, είναι πιθανό να συζητήσουν τις επιθέσεις των Χούθι.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι Χούθι πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ, από το οποίο διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορικής Ναυτιλίας (ICS).
Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, έχουν προειδοποιήσει πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ.
Πύραυλοι και drones των σιιτών ανταρτών έχουν καταρριφθεί από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πολεμικά πλοία που περιπολούν στη ζώνη.
Κατά το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της χώρας, έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με drones και πυραύλους, βάζοντας στο στόχαστρο κάπου δέκα εμπορικά πλοία. Οι επιθέσεις αυτές αφορούσαν πάνω από 35 χώρες.
Οι ενέργειες των Χούθι, που απειλούν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στις ροές του διεθνούς εμπορίου, ώθησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ανακοινώσει τη δημιουργία ad hoc διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Την Κυριακή, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε πως βύθισε τρία σκάφη των Χούθι έπειτα από επιθέσεις εναντίον πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας Maersk (Δανία). Δέκα αντάρτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του σιιτικού κινήματος.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button