Κόσμος

Τουρκία: Ναύαρχος κατακεραυνώνει τον Ερντογάν – «Η Ελλάδα μας στρίμωξε, εγκαταλείψαμε τη Γαλάζια Πατρίδα»

«Η Ελλάδα μας στρίμωξε, μας νίκησε στο μπρα ντε φερ». Με αυτά τα λόγια, ο ναύαρχος εν αποστρατεία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Τουρκέρ Ερτούρκ, κατακεραυνώνει τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και τις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Υποχωρήσαμε. Πού είναι η γαλάζια πατρίδα; Παραδοθήκαμε στην Ελλάδα», συμπληρώνει ο Τούρκος ναύαρχος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κάνει λόγο για «απομόνωση» της Τουρκίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.
«Nα ξέρετε πως παραδοθήκαμε. Η οικονομία χρεοκόπησε. Απομονώθηκε η χώρα. Πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Πραγματικά παραδοθήκαμε. Αν μιλάμε για μπρα ντε φερ, η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων μας νίκησε στο μπρα ντε φερ. Πού είναι η Γαλάζια Πατρίδα;
Aυτή η κυβέρνηση είχε πει “να αναθεωρήσουμε τη Συνθήκη της Λωζάνης”. Αυτό ξέρετε είναι μια αναθεωρητική πολιτική. Έτσι, η άλλη πλευρά λέει πως απειλείται, κυρίως για τα νησιά που βρίσκονται απέναντι από τις ακτές λέει “πως υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Γι’ αυτό στρατιωτικοποίησα τα νησιά”..
Ποιος έδωσε αφορμή για την θεωρία αυτή; Aυτές οι βλακώδεις δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης. Τώρα μπορούμε να υποχωρήσουμε; Πιστεύω πως όχι. Η κυβέρνηση στριμώχτηκε και παραδόθηκε στην Ελλάδα. Η εικόνα είναι για ‘καλή γειτονία’ κτλ. αλλά η πλευρά που υποχώρησε είναι η Τουρκία», δηλώνει μεταξύ άλλων ο Τούρκος ναύαρχος.
Από τη μεριά του, ο σχεδιαστής της γαλάζιας πατρίδας, ναύαρχος εα Τζεμ Γκιουρντενίζ, σχολίασε ότι «η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας είναι μια διπλωματική νίκη για την Ελλάδα, εγκαταλείψαμε τη Γαλάζια Πατρίδα. Η Ελλάδα στοχεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας με τη χρόνια προσέγγισή της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δύο χώρες που δεν έχουν επιλύσει τα ζητήματα κυριαρχίας τους δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία».

Παράλληλα, η εφημερίδα Cumhurriyet έγραψε ότι «με την διακήρυξη των Αθηνών νίκησε η Ελλάδα», ενώ Τούρκοι αναλυτές σχολίασαν: «Αυτό σημαίνει πως εγκαταλείψαμε τη Γαλάζια Πατρίδα».
Εν τω μεταξύ, η Hurriyet έγραψε ότι αναμένεται τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ερντογάν τις επόμενες ημέρες για τα Γάζα και το θέμα των F-16 και της Σουηδίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι κρίσιμο για τις εξελίξεις των επομένων ημερών.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button