Κόσμος

Ταλιμπάν: Η απαγόρευση στις Αφγανές για εργασία στον ΟΗΕ αποτελεί «εσωτερικό θέμα»

«Εσωτερικό θέμα» χαρακτήρισε η διοίκηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν την απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη μετά την ανησυχία που εξέφρασε ο διεθνής οργανισμός για την απόφαση και τη δήλωση ότι θα επανεξετάσει τις επιχειρήσεις του εκεί.
Στην πρώτη δήλωση των Ταλιμπάν για την απόφαση αφότου ο ΟΗΕ παραδέχθηκε πως άκουσε για τους νέους περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε σήμερα πως η πολιτική «θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές».
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν πως δεν μπορούν να δεχθούν την απόφαση καθώς αυτή θα παραβίαζε τον καταστατικό χάρτη τους. Ζήτησαν από όλα τα μέλη του προσωπικού τους –άνδρες και γυναίκες– να μην πάνε στα γραφεία τους ενόσω θα διεξάγουν διαβουλεύσεις και θα επανεξετάζουν τις επιχειρήσεις τους έως την 5η Μαΐου. Χθες, Τρίτη, η Αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν δήλωσε πως η διοίκηση των Ταλιμπάν θα είναι υπεύθυνη για οποιονδήποτε αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας της απαγόρευσης.
Στη δήλωσή του ο Μουτζαχίντ κατηγόρησε ξένες κυβερνήσεις για την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν οι κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της αφγανικής κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό, ορισμένα από τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε ελβετικό καταπίστευμα.
Ανησυχίες διπλωματών και αξιωματούχων
Διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν και σε όλο τον κόσμο εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι δωρητές μπορεί να αποσύρουν την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, το μεγαλύτερο στον κόσμο, και πως η εφαρμογή προγραμμάτων και η δυνατότητα να φθάσουν στις γυναίκες δεν θα είναι δυνατή χωρίς γυναίκες εργαζόμενες.
Οι αρχές των Ταλιμπάν δήλωσαν τον Δεκέμβριο πως οι περισσότερες Αφγανές εργαζόμενες σε ΜΚΟ δεν θα επιτρέπεται να εργάζονται.
Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ έχει πει πως το τεράστιο σχέδιο χρηματοδότησης για το Αφγανιστάν για το 2023 έχει χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό κάτω του 5%.
«Αν η χρηματοδότηση δεν εξασφαλιστεί επειγόντως, εκατομμύρια Αφγανοί θα αρχίσουν να βλέπουν το φάσμα της πείνας, της αρρώστιας και του θανάτου», ανέφερε σήμερα.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button