Κόσμος

Στο σφυρί το βιολί Στραντιβάριους «Αυτοκράτειρα Αικατερίνη»

Κάποτε ήταν το βιολί της αυτοκράτειρας Αικατερίνης της Μεγάλης της Ρωσίας. Το είχε φτιάξει ο σπουδαίος Αντόνιο Στραντιβάρι και του έδωσαν το προσωνύμιο «Empress Caterina», δηλαδή «Αυτοκράτειρα Αικατερίνη».
Το βιολί κατασκευάστηκε από τον Αντόνιο Στραντιβάρι, έναν από μεγαλύτερους κατασκευαστές εγχόρδων στην ιστορία, το 1708.
Δημοπρατείται στις 8 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη από Tarisio Fine Instruments and Bows. Το εν λόγω βιολί ήταν κάποτε στην κατοχή της αυτοκράτειρας Αικατερίνης της Μεγάλης της Ρωσίας και αναφέρονται σε αυτό ως «Empress Caterina».
Παρά το ότι ο οίκος δεν προχώρησε σε εκτίμηση για το ποσό, έχει σημειώσει στο παρελθόν μεγάλες επιτυχίες σε πωλήσεις οργάνων του μυθικού κατασκευαστή.
Κατέχει το ρεκόρ για βιολί Στραντιβάριους με τα 15,9 εκατομμύρια δολάρια το 2011 για το «Lady Blunt».
Το συγκεκριμένο βιολί λέγεται ότι είναι το δεύτερο καλύτερα διατηρημένο βιολί Στραντιβάριους ενώ το καλύτερα διατηρημένο, το «Messiah», βρίσκεται στο Ashmolean Museum του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Πέρυσι, ο Tarisio πώλησε το δεύτερο πιο ακριβό Στραντιβάριους, το «Da Vinci, ex-Seidel» για 15,3 εκατομμύρια δολάρια.

 
Το «Empress Caterina» προέρχεται από την αποκαλούμενη «Χρυσή Περίοδο» του Αντόνιο Στραντιβάρι, η οποία διήρκεσε από το 1700 έως το 1720.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button