Κόσμος

Στο Ιράκ ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα αναμένεται σήμερα (17.04.2023) στη Βαγδάτη για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, θα συναντηθεί αρχικά με τον ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσέιν. Ο Ουκρανός αξιωματούχος στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του ιρακινού ΥΠΕΞ, Άχμεντ αλ Σαχάφ.
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη για «να προωθηθεί η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, να διεξαχθούν διαβουλεύσεις για διάφορα θέματα και να συζητηθούν οι περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις», συνεχίζει το κείμενο του ΥΠΕΞ του Ιρακ.
Η επίσκεψη του καταγράφεται προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τη συνδιάλεξη του πρωθυπουργού του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, και του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Αναφερόμενος στη σύρραξη που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, επέμεινε -σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του- στη «σημασία που έχει να καταλήξουμε σε ειρηνική λύση» και να γίνει «διάλογος για να τερματιστεί η κρίση».
Παρά το ξέσπασμα του πολέμου, το Ιράκ διατηρεί αλώβητες τις -όχι ευκαταφρόνητες- οικονομικές σχέσεις του με το Κίεβο και με τη Μόσχα, καθώς έχει επιλέξει να τηρεί ουδέτερη στάση.
Η Βαγδάτη μετατράπηκε τους τελευταίους μήνες σε σκηνικό έντονου διπλωματικού μπαλέτου. Τον Φεβρουάριο, η ιρακινή πολιτική ηγεσία υποδεχόταν τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. Τότε, ο κ. Χουσέιν είχε υπενθυμίσει τη θέση της χώρας του υπέρ της κήρυξης «εκεχειρίας» ώστε «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη».
Στην αρχή της χρονιάς, η Βαγδάτη υποδέχθηκε επίσης τους ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες.
Το Ιράκ ανέλαβε το 2021 μεσολαβητική πρωτοβουλία –άνευ προηγουμένου– ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία· οι δυο μεγάλοι αντίπαλοι στην περιοχή ανακοίνωσαν τον Μάρτιο συμφωνία για την αποκατάσταση των σχέσεών τους υπό την αιγίδα της Κίνας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button