Κόσμος

Σουδάν: Οι ΗΠΑ απομάκρυναν 1.000 Αμερικανούς – Η Βρετανία ανακοίνωσε νέα αποστολή απεγκλωβισμού

Σχεδόν χίλιοι Αμερικανοί εγκατέλειψαν το Σουδάν με τη βοήθεια της κυβέρνησής τους αφότου ξέσπασαν μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διευκρινίζοντας πως δεύτερη οχηματοπομπή έφθασε στο Πορτ Σουδάν, στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Στο πλαίσιο πολυεθνικής προσπάθειας, η αμερικανική κυβέρνηση, σε συντονισμό με συμμάχους και εταίρους [της], διευκόλυνε την αποχώρηση σχεδόν 1.000 αμερικανών πολιτών από το Σουδάν αφότου άρχισαν οι βιαιότητες», διευκρίνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, μέσω Twitter.
Εξήγησε πως δεύτερη οχηματοπομπή που οργανώθηκε από την Ουάσιγκτον έφθασε στην παραθαλάσσια πόλη Πορτ Σουδάν, από όπου άμαχοι που φεύγουν εσπευσμένα μπορούν να επιβιβαστούν σε πλοία για την Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία. Μια πρώτη επιχείρηση αυτής της φύσης διεξήχθη το Σάββατο.
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε επίσης σε «διπλωματική προσπάθεια και συνεχή επικοινωνία για να φθάσουμε στους λιγότερους από 5.000 αμερικανούς πολίτες που ζήτησαν συμβουλές» από την κυβέρνησή τους.
Εκατομμύρια Σουδανοί έχουν παγιδευτεί ανάμεσα σε βομβαρδισμούς και πυρά αφότου ξέσπασε την 15η Απριλίου ο ανελέητος πόλεμος για εξουσία ανάμεσα στις δυνάμεις του επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και του δεύτερου τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», αρχηγού των ιδιαίτερα επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).
Οι μάχες συνεχίζονταν χθες στο Χαρτούμ, παρότι ο στρατός και οι παραστρατιωτικοί ανακοίνωσαν παράταση της κατάπαυσης του πυρός, που γενικά δεν τηρείται.
Μπροστά στην κατάσταση «άνευ προηγουμένου» στο Σουδάν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στέλνει «άμεσα» στην περιοχή τον κορυφαίο αξιωματούχο του οργανισμού για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, τον Μάρτιν Γκρίφιθς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.
Η Βρετανία ανακοίνωσε νέα αποστολή απεγκλωβισμού
Μολονότι επισήμως η βρετανική κυβέρνηση ολοκλήρωσε την επιχείρησή της για την εσπευσμένη απομάκρυνση πολιτών της χώρας και άλλων από το Σουδάν, ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως θα γίνει ακόμη μια πτήση για τον σκοπό αυτό.
Μεταγωγικό αεροσκάφος της RAF θα απογειωθεί σήμερα από το διεθνές αεροδρόμιο του Πορτ Σουδάν, διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο.
Μέχρι στιγμής, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν 2.122 άνθρωποι με 23 πτήσεις που αναχώρησαν από τη στρατιωτική βάση Ουάντι Σαΐντνα, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.
Εκατομμύρια Σουδανοί έχουν παγιδευτεί εν μέσω βομβαρδισμών και πυρών αφότου ξέσπασε την 15η Απριλίου ο ανελέητος πόλεμος για εξουσία ανάμεσα στα στρατεύματα του επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και του δεύτερου τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», αρχηγού των επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).
Οι μάχες συνεχίζονταν χθες στο Χαρτούμ, παρότι ο στρατός και οι παραστρατιωτικοί ανακοίνωσαν παράταση της κατάπαυσης του πυρός, που γενικά δεν τηρείται.
«Συνεχίζουμε να κάνουμε το παν εντός των δυνάμεων για να εξασφαλίσουμε πως θα κηρυχθεί μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός, [θα ξαναρχίσει] σταθερή διαδικασία μετάβασης σε πολιτική κυβέρνηση και [θα λάβει] τέλος η βία στο Σουδάν», ανέφερε ο βρετανός ΥΠΕΞ Τζέιμς Κλέβερλι.
ΟΗΕ για Σουδάν: Άνευ προηγουμένου η κατάσταση – Στέλνεται ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας εξάλλου ανακοίνωσε πως απομάκρυνε εσπευσμένα 209 πολίτες της από το Σουδάν.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button