Κόσμος

Σενεγάλη: Κρούσμα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό

Ένα κρούσμα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό (CCHF) εντοπίστηκε σε νοσοκομείο στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Σενεγάλης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.
Το κρούσμα εντοπίστηκε στις 21 Απριλίου στο νοσοκομείο Νταλάλ Τζαμ στην Γκουεντιάγουεϊ της Σενεγάλης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Μια δύναμη κρούσης αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ενεργοποιήθηκε για να επιβλέψει τη διαχείριση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο CCHF είναι μία σοβαρή ιογενής νόσος, η οποία προκαλείται από τον ομώνυμο ιό που μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος κρότωνα (τσιμπουριού).
Ο ιός προκαλεί σοβαρή νόσο στον άνθρωπο με ποσοστό θνητότητας από 10% ως 40% και με κίνδυνο ενδονοσοκομειακής μετάδοσης. Προκαλεί, επίσης, επιδημίες. Πρόκειται για ζωονόσο που προσβάλλει πολλά άγρια και οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο.
Ενδημική στην Αφρική, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και σε κάποιες ασιατικές χώρες, έχει συμπτώματα όπως πυρετός, μυϊκοί πόνοι, ζαλάδα και εμετοί και μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια και σε εσωτερική αιμορραγία. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κριμαία το 1944.
Σύμφωνα με τα Αφρικανικά Κέντρα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νόσων, το μεγαλύτερο πρόσφατο ξέσπασμα της νόσου εντοπίστηκε στη Μαυριτανία το 2003 με 35 κρούσματα και έξι θανάτους.
Η Νότια Αφρική κατέγραψε 17 κρούσματα και πέντε θανάτους το 2011.
 

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button