Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Τα σεισμο-γεωδυναμικά αίτια των καταστροφών μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες

Δύο μήνες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που -στην κυριολεξία- ισοπέδωσαν έντεκα επαρχίες της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία, ο Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και η ερευνητική του ομάδα αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Καρύδη, Εμμανουήλ Βασιλάκη, Σπυρίδωνα Μαυρούλη, και Γιάννη Αργυρόπουλο παρουσιάζουν μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες τα σεισμο-γεωδυναμικά αίτια, τα οποία δεν άφησαν κανένα περιθώριο στις τρωτές κατασκευές να ανταπεξέλθουν.
Τα παρακάνω σεισμο-τεκτονικά αίτια συνετέλεσαν στη μεγάλη καταστροφή σε συνδυασμό με την υψηλή τρωτότητα των κτιρίων.
Οι δύο σεισμοί που σημειώθηκαν το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2023, εντάσεως 7,8 και 7,5 Ρίχτερ, σκότωσαν τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους, ενώ 13,5 εκατομμύρια κάτοικοι έμειναν άστεγοι και επλήγησαν 4 εκατομμύρια κτίρια.
Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον σεισμό στην Τουρκία
1. Η μεγάλη μετακίνηση των εκατέρωθεν τεμαχών ξεπέρασε τα 5 μέτρα, ενώ το εύρος της ζώνης έφτασε τα 50 μέτρα σε ένα ρήγμα τεραστίων διαστάσεων που έφτασε τα 300 χλμ. σε μήκος.

2. Τα φαινόμενα του εγκλωβισμού της σεισμικής ενέργειας και της παλινδρόμησης των σεισμικών κυμάτων μέσα σε μικρές ιζηματογενείς λεκάνες με χαλαρά ιζήματα που αναπτύσσονταν πάνω σε σκληρό βραχώδες υπόβαθρο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά αρνητικό πλαίσιο για τα κτήρια των πόλεων που είναι αναπτυγμένες σε ενδοορεινες λεκάνες.
3. Το φαινόμενο της ρευστοποίησης εδαφών, δηλαδή η μετατροπή στερεού πετρώματος σε ρευστό, με αποτέλεσμα τα κτίρια να επιπλέουν, να παίρνουν μεγάλες κλίσεις και τελικά να βυθίζονται.

4. Τα φαινόμενο της κατευθυντικότητας των σεισμικών κυμάτων, δηλαδή της συγκέντρωσης και ανάπτυξης της ενέργειας μόνο προς ορισμένες κατευθύνσεις κατά μήκος του ρήγματος, κάτι αντίστοιχο με το να στοχεύει ένα πυροβόλο όπλο τα ευρισκόμενα στην επιφάνεια κτίρια.
5. Η ανάπτυξη των οικιστικών περιοχών δίπλα σε ποταμούς και πάνω σε παλαιές ποτάμιες αποθέσεις, που είναι εξαιρετικά χαλαρές και ακατάλληλες για τη θεμελίωση κτιρίων.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button