Κόσμος

Qatar Gate: Δικηγόρος «κοντά» στον Ερντογάν έδωσε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε Παντσέρι και Τζόρτζι

Νέες πληροφορίες σχετικά με το σκάνδαλο Qatar Gate, που έχει συνταράξει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Financial Times και Corriere della Serra υποστηρίζουν ότι ένας Τούρκος δικηγόρος, με δεσμούς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ο άνθρωπος που έδωσε ένα μέρος των «βρώμικων» χρημάτων στον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον Αντόνιο Παντσέρι. 
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των Financial Times και Corriere della Serra πρόκειται για τον Χακάν Καμούζ, ο οποίος έχει έδρα το Λονδίνο. Ο Τούρκους δικηγόρος, που έχει δεσμούς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να κατέβαλε από το 2019 έως το 2021 το ποσό των 75.000 ευρώ στον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έδωσε τα χρήματα για «ηθικές υπηρεσίες λόμπινγκ» όσον αφορά τις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία και τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη.
Τα χρήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δόθηκαν στην εταιρεία Equality consultancy με έδρα το Μιλάνο, της οποίας επικεφαλής είναι ο Αντόνιο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι. Στην ίδια εταιρεία, βάσει πάντα των ίδιων πηγών, καταβλήθηκαν ακόμη 200.000 ευρώ από τουρκική εταιρεία, το 2018, όταν ο Παντσέρι ήταν ακόμα ευρωβουλευτής.
Η εταιρεία Equality consultancy, που έκλεισε το 2021, βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών των αρχών για το σκάνδαλο με το Κατάρ, που οδήγησαν και στη σύλληψη των Παντσέρι, Τζόρτζι και Καϊλής. Η εν λόγω εταιρεία, που βάσει του καταστατικού της κύριο αντικείμενό της ήταν ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα σε ΜΚΟ, επιχειρήσεις και «συνομιλητές σε τρίτες χώρες», φέρεται να αποτελούσε τη «βιτρίνα» για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που εισέπρατταν οι εμπλεκόμενοι από το Κατάρ.
Κατά την κατάθεσή του, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε αναφερθεί σε κάποιον «Χάκαν», υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ήταν επιφορτισμένος να έχει τις επαφές ανάμεσα σε αυτόν, τον Παντσέρι και την κόρη του Σίλβια, αλλά και τη λογίστρια του πρώην ευρωβουλευτή, Μόνικα Μπελίνι.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το 2019 η εταιρία The Radiant Trust,  με έδρα την Αγγλία, στην οποία ο Καμούζ ήταν διαχειριστής, κατέβαλε 50.000 ευρώ στην εταιρεία των Παντσέρι και Τζόρτσι, ενώ άλλα 25.000 ευρώ έδωσε το 2021 η Pronesis, μια δεύτερη εταιρεία του Καμούζ.
 Ο Τούρκος δικηγόρος φέρεται να χαρακτηρίζει «πολύ φτωχά» τα αποτελέσματα της συνεργασίας με τους Παντσέρι και Τζόρτζι, υποστηρίζοντας πως δεν γνωρίζει ούτε τη Σίλβια Παντσέρι, αλλά ούτε και τη Μόνικα Μπελίνι. Επίσης δήλωσε συγκλονισμένος για το σκάνδαλο και την πραγματική δράση της Equality consultancy.
«Πιστεύαμε ότι είχαμε να κάνουμε με μια νόμιμη οντότητα που θα μας βοηθούσε να προκαλέσουμε ενδιαφέρον για συγκεκριμένες υποθέσεις», ανέφερε, υποστηρίζοντας πως ήταν ο Τζόρτζι που τον πλησίασε.
Με πληροφορίες από Financial Times και Corriere della Serra

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button