Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ στα προάστια της Μπαχμούτ για πρώτη φορά

Έναν χρόνο που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ρωσική ομάδα Βάγκνερ ανακοίνωσε ότι κατέλαβε ένα χωριό στα προάστια της Μπαχμούτ. Οι Ρώσοι εισβολείς προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας από πέρυσι το καλοκαίρι.
Οι Ρώσοι της Βάγκνερ υποστήριξαν ότι ελέγχουν πλέον τα βόρεια προάστια της Μπαχμούτ, ένα 24ωρο αφότου ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπλήρωσε έναν χρόνο.
Ο ιδρυτής και επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν (κάτω φωτογραφία Reuters) ισχυρίστηκε το Σάββατο (25.02.2023) ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το χωριό Γιάχιντνε, που ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πάρουν από το καλοκαίρι του 2022.

Η κατάληψη του Γιάχιντνε σφίγγει περαιτέρω το ρωσικό κλοιό γύρω από την Μπαχμούτ, με το χωριό να βρίσκεται λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από το κέντρο αυτής της πόλης – φρούριο, αμφισβητούμενης στρατηγικής σημασίας αλλά που έχει γίνει σύμβολο της μάχης για τον έλεγχο της επαρχίας Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.
«Στις 19:00 της 25ης Φεβρουαρίου, οι μονάδες επίθεσης της Βάγκνερ πήραν τον πλήρη έλεγχο του χωριού Γιαγκίντνε, βόρεια της Μπαχμούτ», δήλωσε ο Πριγκόζιν, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του στο Telegram.

Μια φωτογραφία στο Telegram δείχνει ένοπλους και μασκοφόρους άνδρες με μια σημαία της μισθοφορικής οργάνωσης μπροστά από την πινακίδα εισόδου στο χωριό Γιάχιντνε.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες σώμα με σώμα γύρω από την Μπαχμούτ 
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της Βάγκνερ, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS, ουκρανικά στρατεύματα ανατίναξαν ένα φράγμα κοντά στην Μπαχμούτ για να επιβραδύνουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.
«Πράγματι, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανατίναξαν το φράγμα», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για φράγμα σε λίμνη, που βρίσκεται ακριβώς δυτικά της Μπαχμούτ.
Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ήταν επαληθεύσιμοι από ανεξάρτητες πηγές.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να περικυκλώσουν την Μπαχμούτ και κατάφεραν να κόψουν αρκετές σημαντικές οδούς ανεφοδιασμού για τα ουκρανικά στρατεύματα.
Την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου η Βάγκνερ, στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, ανέφερε ότι κατέλαβε την Μπερχίφκα βόρεια του Μπαχμούτ και την περασμένη εβδομάδα την Παρασκοβίβκα.
Σφοδρές εντάσεις έχουν προκληθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ της μισθοφορικής οργάνωσης και του ρωσικού στρατού, με τον Πριγκόζιν να κατηγορεί τον τελευταίο ότι δεν παρέχει στην οργάνωσή του τα πυρομαχικά που χρειάζεται.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button