Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στιγμή της ανατίναξης του φράγματος – Απανωτές εκρήξεις

Ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό φράγμα ανατινάχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Χερσώνα με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει με ταχύτατους ρυθμούς η περιοχή της νότιας Ουκρανίας, που ελέγχεται από τη Ρωσία.
Βίντεο από την κάμερα ασφαλείας του φράγματος δείχνει μια τεράστια έκρηξη να σημειώνεται, λίγο πριν τόνοι νερού αρχίσουν να ρέουν ανεξέλεγκτα πλημμυρίζοντας την περιοχής. Πρόκειται για ένα μεγάλο φράγμα που βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο, ενώ από το πρωί Ρωσία και Ουκρανία εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες για την ανατίναξη του φράγματος.
Μάλιστα χρήστες του διαδικτύου αναφέρουν ότι έκτοτε σημειώνονται μικρότερες εκρήξεις στην περιοχή γύρω από το φράγμα.
Η στιγμή της έκρηξης: 

#BREAKING: The moment that the Nova Kakhovka dam was blown up was purportedly captured on video. If this footage is real, it would certainly refute claims that there was no explosion. pic.twitter.com/GMaarExZEn
— Ukraine Front Lines (@EuromaidanPR) June 6, 2023

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «πολλαπλά πλήγματα» στο φράγμα της Καχόβκα την περασμένη νύχτα, έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, προσθέτοντας πως καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και προκλήθηκε ένας «ανεξέλεγκτος πίδακας νερού».
«Το φράγμα δεν έχει καταστραφεί και αυτό είναι τεράστια χαρά», διαβεβαίωσε πάντως.
Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τη Ρωσία ότι οργάνωσε μια έκρηξη στο φράγμα. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε επειγόντως το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ καταγγέλλοντας ένα «έγκλημα πολέμου».
Εκρήξεις γύρω από το φράγμα:

Άνοδος της στάθμης των υδάτων διαπιστώθηκε σε κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο φράγμα, χωρίς ωστόσο η κατάσταση να καθίσταται κρίσιμη, σύμφωνα με τη διοίκηση της περιφέρειας της Χερσώνας που έχει διοριστεί από τη Ρωσία.
Η στάθμη των υδάτων γύρω από το φράγμα ανέβηκε κατά πέντε μέτρα και πολλά νησιά στον ποταμό έχουν εξαφανιστεί κάτω από το νερό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το οποίο κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν 14 οικισμοί στη Χερσώνα και απειλούνται 22.000 άνθρωποι που ζουν σ’ αυτούς.
«Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους κατοίκους των παρόχθιων χωριών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στη Telegram ο επικεφαλής της κυβέρνησης της περιφέρειας της Χερσώνας Αντρέι Αλεξέγενκο, υπογραμμίζοντας πάντως πως η ζωή τους δεν απειλείται και καλώντας τους «να μην υποκύψουν στον πανικό».

❗️Meanwhile, Nova Kakhovka and coastal villages are already being flooded❗️According to the media, in addition to the dam, the russians blew up the turbines and generators of the Kakhovka HPP. pic.twitter.com/TAyqyuBzvq
— Maria Drutska 🇺🇦 (@maria_drutska) June 6, 2023

Το φράγμα της Καχόβκα, το οποίο είχε καταληφθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, επιτρέπει την υδροδότηση της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα.
Το φράγμα δημιουργήθηκε στον ποταμό Δνείπερο το 1956, κατά τη σοβιετική περίοδο και είναι κατασκευασμένο εν μέρει από σκυρόδεμα και χώμα.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποδομές αυτού του τύπου στην Ουκρανία.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button