Κόσμος

«Πνίγεται» η Νέα Υόρκη από νέφος καπνού – Συναγερμός για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά έχουν δημιουργήσει ένα στρώμα καπνού στην ατμόσφαιρα, σημαίνοντας συναγερμό για τη δημόσια υγεία σε πόλεις των ΗΠΑ.
H μόλυνση του αέρα στη Νέα Υόρκη ήταν η δεύτερη χειρότερη στον κόσμο μετά το Νέο Δελχί, εξαιτίας του καπνού που φτάνει από τα εκατοντάδες πύρινα μέτωπα του Καναδά. Ο ουρανός της πόλης θόλωσε και ο αέρας μεταφέρει μικροσωματίδια επικίνδυνα για την υγεία, προειδοποιούν οι αρχές.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) εξέδωσε έκτακτο δελτίο συναγερμού για ρύπανση από τη Νέα Αγγλία μέχρι τη Νότια Καρολίνα και από το Βερμόντ μέχρι τη Νότια Καρολίνα, στην Ανατολική Ακτή, αλλά επίσης και στο Οχάιο και το Κάνσας, στις Μεσοδυτικές πολιτείες κάλεσαν εκατομμύρια κατοίκους να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν στο ύπαιθρο.
Η Φιλαδέλφεια είχε δείκτη ποιότητας αέρα AQI 205 από το πρωί της Τετάρτης, το οποίο χαρακτηρίζεται ως “πολύ ανθυγιεινό“, ενώ στην Πενσυλβάνια, τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ οι δείκτες ποιότητας αέρα (AQI) σκαρφάλωσαν στο 150.

Η προειδοποίηση «κόκκινου κωδικού» από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Φιλαδέλφειας, προειδοποιεί ότι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά οι έγκυοι και όσοι πάσχουν από καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από τον καπνό. «Ζητάμε από τους ανθρώπους να αποφύγουν τον περιττό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους», επισημαίνεται.
Ο αέρας μυρίζει έντονα καμένο ξύλο. Οι ουρανοξύστες της πόλης, που συνήθως διακρίνονται από απόσταση πολλών χιλιομέτρων, σχεδόν εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με το CNN ο κόκκινος συναγερμός επηρεάζει 55 εκατομμύρια ανθρώπους, στην Ανατολική Ακτή όπου και τα σχολεία ακύρωσαν υπαίθριες δραστηριότητες, όπως αθλητικούς αγώνες και εκδρομές.

 
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Οι πυρκαγιές στον ανατολικό Καναδά και η επακόλουθη επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι “ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι του τρόπου με τον οποίο η κλιματική κρίση επηρεάζει τη ζωή μας”. Είναι ένα ανησυχητικό παράδειγμα” της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο”, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η Καρίν Ζαν-Πιερ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται για την εξέλιξη των πυρκαγιών αυτών, προσφέρει την στήριξη των ΗΠΑ και καλεί τους Αμερικανούς με εύθραυστη υγεία να “λάβουν προφυλάξεις” λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε ότι καθυστερεί και αναστέλλει ορισμένες πτήσεις στην περιοχή της Νέας Υόρκης λόγω της περιορισμένης ορατότητας από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται.
Η FAA ανέφερε ότι οι πτήσεις από το βόρειο τμήμα των μεσοδυτικών Πολιτειών και την ανατολική ακτή με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης έχουν σταματήσει, ενώ οι πτήσεις προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι πραγματοποιούνται με καθυστερήσεις.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button