Κόσμος

Πακιστάν: Ποιοι είναι οι αυτονομιστές στο Ιράν στους οποίους επιτέθηκαν

Μεγάλη είναι η ανησυχία στη Μέση Ανατολή μετά την αεροπορική επίθεση του Πακιστάν κατά των αυτονομιστών μαχητών στο Ιράν. Τους 9 έφτασαν οι νεκροί.
Το Πακιστάν μάλιστα επιβεβαίωσε την επίθεση εναντίον αυτονομιστών μαχητών στο Ιράν, γεγονός που αποτελεί τελευταία εξέλιξη στην αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά από ιρανικά πλήγματα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πακιστανική μεθοριακή επαρχία του Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν).
Ποια είναι όμως η οργάνωση που στοχοθετήθηκε από το Πακιστάν και την ταραγμένη επαρχία που βρίσκεται στην καρδιά των εντάσεων;
Η ανεξαρτησία της δυτικής πακιστανικής επαρχίας του Μπαλουτσιστάν
Το Απελευθερωτικό Μέτωπο των Βελούχων (BLF), για το οποίο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είπε πως ήταν ο στόχος των πακιστανικών πληγμάτων στο Ιράν, επιδιώκει την ανεξαρτησία της δυτικής πακιστανικής επαρχίας του Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν).
Οι μαχητές της εθνότητας των Βελούχων (Μπαλούτς) πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης εδώ και δεκαετίες για τη δημιουργία ενός χωριστού κράτους, υποστηρίζοντας πως η κεντρική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται άδικα τους πλούσιους φυσικούς πόρους αερίου και μεταλλευμάτων της επαρχίας του Μπαλουτσιστάν, η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν.
Το BLF είναι μεταξύ των εξεγερμένων που συχνά στοχοθετούν εγκαταστάσεις αερίου, υποδομές και θέσεις ασφαλείας εκεί, όμως έχουν αρχίσει να εξαπολύουν επιθέσεις και σε άλλα μέρη του Πακιστάν.
Επιτίθενται επίσης σε κινεζικά εργοτάξια και σκοτώνουν ευκαιριακά κινέζους εργάτες, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Πακιστάν ότι κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύει τα κινεζικά εργοτάξια.
Ποια η σημασία του Μπαλουτσιστάν 
Η εκτεταμένη αυτή επαρχία, όπου ζουν περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι ως επί το πλείστον ένα άνυδρο, ερημικό και ορεινό έδαφος που έχει ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο.
Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος επαρχία του Πακιστάν, αλλά με το μικρότερο πληθυσμό. Συνορεύει με την ιρανική επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, όπου πραγματοποίησε τα πλήγματα το Πακιστάν.
Εκατοντάδες Βελούχοι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους γυναίκες, έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, διατυπώνοντας κατηγορίες για τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι κάτοικοι της επαρχίας – μεταξύ άλλων εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις.
Το Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν) είναι μια σημαντική τοποθεσία για τον τεράστιο και πολλών δισεκατομμυρίων Οικονομικό Διάδρομο Κίνας Πακιστάν (CPEC), ο οποίος αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Η Κίνα έχει αναλάβει προγράμματα εξόρυξης μεταλλευμάτων και κατασκεύασε ένα διεθνές αεροδρόμιο και ένα λιμάνι στην Γκουαντάρ, τη νότια παραλιακή πόλη της επαρχίας.
Η καναδική μεταλλευτική εταιρεία Barrick Gold κατέχει μερίδιο 50% στο ορυχείο Reko Diq στην περιφέρεια Τσαγκάι της επαρχίας, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην κυβέρνηση του Πακιστάν και στην επαρχία. Η Barrick θεωρεί πως το ορυχείο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού στον κόσμο.
Στο μεταξύ τουλάχιστον 9 άνθρωποι, εκ των οποίων 4 παιδιά και 3 γυναίκες, σκοτώθηκαν σήμερα στο νοτιοανατολικό Ιράν από τα πυραυλικά πλήγματα του Πακιστάν, μετέδωσε ιρανικό επίσημο μέσο ενημέρωσης.
«Δύο άνδρες σκοτώθηκαν επίσης στην πυραυλική επίθεση σε ένα από τα χωριά στην μεθόριο, με τους οποίους ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 9», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, επικαλούμενο τον αντικυβερνήτη της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν Αλιρεζά Μαρχαματί.
Δυο ημέρες έπειτα από πλήγματα του Ιράν στη δική του επικράτεια, το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα πως διεξήγαγε κατά τη διάρκεια της νύχτας “πλήγματα εναντίον κρησφύγετων τρομοκρατών” στο Ιράν.
 
 

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button