Κόσμος

Ουκρανία: Το Κίεβο έβαλε στο στόχαστρο τον πατριάρχη της Ρωσικής Εκκλησίας Κύριλλο – Κινεί ποινικές διαδικασίες εναντίον του

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα (4.11.2023) ότι κινεί ποινικές διαδικασίες κατά του πατριάρχη Κύριλλου, επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, επειδή «δικαιολόγησε» τη ρωσική εισβολή στο έδαφός της.
Ο πατριάρχης Κύριλλος, ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μάχη κατά των «δυνάμεων του κακού».
Οι αρχές της Ουκρανίας ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «συνέλεξαν στοιχεία εναντίον του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βλαντίμιρ Γκουντιάεφ (γνωστός ως Κύριλλος)».
Είναι «μέλος του στενού κύκλου των ανώτερων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών στη Ρωσία και ένας από τους πρώτους που υποστήριξαν δημόσια τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος υπονόμευσε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δικαιολογώντας την ένοπλη επίθεση, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
«Θα ληφθούν μέτρα για να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του κράτους μας», πρόσθεσαν.
Η Ουκρανία, μια κατεξοχήν ορθόδοξη χώρα, διέκοψε τους δεσμούς με τους ορθόδοξους θεσμούς που συνδέονται με τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου.
Σύνδεση με την Μόσχα
Τον Οκτώβριο, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC), που συνδέεται με τη Μόσχα, κατηγορώντας τα μέλη της ότι συνεργάζονται με τη Ρωσία.
Κάποτε η πιο δημοφιλής στην Ουκρανία, αυτή η Εκκλησία έχει χάσει τους πιστούς της εδώ και χρόνια καθώς το ουκρανικό εθνικό συναίσθημα έχει αποκτήσει δημοτικότητα απέναντι στην πρώην ισχυρή Ρωσία.
Αυτή η διαδικασία επιταχύνθηκε με τη δημιουργία το 2018 μιας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανεξάρτητης από τη Μόσχα.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button