Κόσμος

Ουκρανία: Νεκροί πάνω από 1000 επίστρατοι Ρώσοι στον πόλεμο

Τα ονόματα πάνω 1.000 επίστρατων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το BBC (ρωσική υπηρεσία) και η ιστοσελίδα mediazona.
Από την έναρξη της επιστράτευσης στη Ρωσία έχουν περάσει συνολικά τέσσερις μήνες. Τα πρώτα τμήματα επίστρατων στέλνονταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου μετά από 3-7 ημέρες προετοιμασίας. Πολλούς τους προετοίμαζαν σύμφωνα με μια στρατιωτική μάχιμη ειδικότητα, αλλά στο μέτωπο τους ζητούσαν να υπηρετήσουν σε άλλη ειδικότητα κυρίως στο πεζικό, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Τα ονόματα των 1.082 πεσόντων επίστρατων ταυτοποιήθηκαν με βάση τις ανοιχτές πηγές, από αναφορές των αρχών και τοπικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και από καταγραφές αναρτήσεων συγγενών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και πληροφορίες από τα νεκροταφεία. Οι ερευνητές δημοσιογράφοι των δύο μέσων υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με το BBC, το 40% όλων των επίστρατων, των οποίων ο θάνατος κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί, σκοτώθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2023. Μεταξύ αυτών είναι και οι 109 στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν την νύχτα της Πρωτοχρονιάς στη Μακέγιεφκα στην περιοχή του Ντονέτσκ. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 20 ονόματα μεγαλύτερος από τον αριθμό που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Επίσης 49 επίστρατοι πέθαναν στα στρατολογικά γραφεία και τις στρατιωτικές μονάδες που παρουσιάσθηκαν στην επικράτεια της Ρωσίας, χωρίς να φθάσουν ποτέ στην ζώνη των εχθροπραξιών.
Γενικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν το BBC και ο ιστότοπος Mediazona, έως τις 12 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία είχαν σκοτωθεί 14.093 Ρώσοι στρατιωτικοί. Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν, ότι την στιγμή της αντίστοιχης έκθεσης αναφοράς για τον αριθμό των Ρώσων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία και η οποία είχε δημοσιοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου, στον κατάλογο των νεκρών προστέθηκαν 1.555 πεσόντες, αριθμός που συνιστά τη μεγαλύτερη προσαύξηση καθ’ όλη την διάρκεια του πολέμου.
Ο ιστότοπος Mediazona δημοσιεύει αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για το είδος του στρατεύματος, κατά περιοχές από τις οποίες κλήθηκαν οι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν, όπως και άλλες λεπτομέρειες.
 

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button