Κόσμος

Ουκρανία: «Δεν έχουμε εξαπολύσει αντεπίθεση ακόμη, θα την καταλάβουν» λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος

Επί μήνες κυκλοφορεί η πληροφορία πως η Ουκρανία ετοιμάζει μια μεγάλη εαρινή αντεπίθεση για να απωθήσει τους Ρώσους εισβολείς από τα εδάφη της.
Μάλιστα χθες Τρίτη, 6/6/2023, ο ίδιος ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας όχι μόνον ξεκίνησε, αλλά σταμάτησε κιόλας, καθώς «αποκρούστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις».
Στον «χορό» μπήκε και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λέγοντας πως όχι μόνον ξεκίνησε η αντεπίθεση, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και Ρωσική απάντηση με επίθεση στο Κίεβο!
Την φημολογία όμως διαψεύδει το Κίεβο, διαμηνύοντας: Όταν θα ξεκινήσει η αντεπίθεση, θα την δει ο καθένας.
Συγκεκριμένα ο Ολεξίι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, διέψευσε τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων που ανακοίνωσαν ότι η αντεπίθεση έχει ήδη αρχίσει.
«Όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Το πότε θα αρχίσει όλο αυτό, θα το αποφασίσει ο στρατός μας» δήλωσε ο Ντανίλοφ σε συνέντευξή του στο Reuters. «Όταν αρχίσουμε την αντεπίθεση, θα το μάθει ο καθένας, θα την δουν».
Ο Ντανίλοφ είπε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κάνει λάθος θεωρώντας προωθήσεις του ουκρανικού στρατού κατά τόπους σε ορισμένες περιοχές του μετώπου ως έναρξη μιας ευρύτερης επιχείρησης.

🙃🇺🇦⚔️🇷🇺Secretary of the National Security and Defense Council of Ukraine Oleksiy Danilov claims that the offensive planned by Kiev has not yet begun“When we start the counteroffensive, everyone will know about it, they will see it,” Danilov told Reuters.DDgeopolitics pic.twitter.com/UeH7wWVkTF
— dana (@dana916) June 7, 2023
 
Η υφυπουργός Άμυνας Άννα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει προχωρήσει από 200 έως 1.100 μέτρα σε μερικές περιοχές γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά τις τελευταίες 24 ώρες.
Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την κατάσταση στα πεδία των μαχών.
Το Κίεβο ελπίζει ότι η επί μακρόν αναμενόμενη αντεπίθεση θα σημάνει μια καθοριστική στιγμή στον πόλεμο, και θέλει να ανακτήσει σημαντικά τμήματα εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία.
Ο Ντανίλοφ είπε επίσης δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για το ότι η Ρωσία προκάλεσε χθες την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο στην νότια περιοχή της Χερσώνας επειδή η περιοχή ήταν υπό κατοχή από τις αρχές της ρωσικής εισβολής.
Το Κίεβο είχε αναφέρει πριν από αρκετούς μήνες ότι το φράγμα έχει ναρκοθετηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και θεωρεί ότι η Μόσχα ανατίναξε το φράγμα στην προσπάθειά της να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να περάσουν τον Δνείπερο για να επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ως υπεύθυνη για την καταστροφή του φράγματος.
«Είχαν ( η Ρωσία) ένα στρατιωτικό στοιχείο. Ήταν το πρώτο, ήταν το υπ’ αριθμόν ένα σχέδιο», είπε ο Ντανίλοφ . «Πίστευαν ότι θα προχωρούσαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ενέργειές τους δεν θα οδηγήσουν στις συνέπειες στις οποίες θα ήθελαν να οδηγήσουν».
Ο Ντανίλοφ δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία θα δεχθεί τώρα πιέσεις για να συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Επανέλαβε την ουκρανική θέση ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν συνομιλίες έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος.
 

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button