Κόσμος

Ουκρανία: 4 νεκροί στην Λβιβ από τη νέα μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Λβιβ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, την ώρα που η Ρωσία έχει εξαπολύσει κύμα βομβαρδισμών στην Ουκρανία.
Ο περιφερειάρχης της περιοχής όπου βρίσκεται η Λβιβ, Μαξίμ Κοζίτσκι, σήλωσε πως πύραυλος της Ρωσίας έπεσε σε περιοχή όπου βρίσκονται κατοικίες στην περιοχή Ζολότσιβ, καταστρέφοντας τρία σπίτια.
Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στα συντρίμμια, καθώς «μπορεί να έχουν παγιδευτεί κι άλλοι άνθρωποι», πρόσθεσε ο κ. Κοζίτσκι.
Μπαράζ βομβαρδισμών
Από νωρίς το πρωί αναφέρεται νέο μπαράζ βομβαρδισμών σε Χάρκοβο, Οδησσό, Ντνίπρο, Λουτσκ, Ρίβνε, ενώ γίνεται λόγος για εκρήξεις και στο Κίεβο.
Εδώ και μήνες, η Ρωσία βομβαρδίζει με πυραύλους και με drones εγκαταστάσεις-κλειδιά της Ουκρανίας, προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα εκατομμυρίων Ουκρανών, ιδίως στον εφοδιασμό τους με ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρεχούμενο νερό.
«Ο εχθρός προχώρησε σε περίπου δεκαπέντε πλήγματα στην πόλη και στην περιφέρεια του Χαρκόβου» ανέφερε ο περιφερειακός αξιωματούχος Ολέγκ Σινεχούμποφ μέσω social media. 
Οι ρωσικές δυνάμεις «βάζουν στο στόχαστρο για ακόμα μια φορά απαραίτητες εγκαταστάσεις», συνέχισε.
«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χτυπήθηκε ιδιωτική κατοικία στην περιφέρεια του Χαρκόβου», πρόσθεσε, υποσχόμενος πως θα δοθούν αργότερα σαφείς διευκρινίσεις για τα θύματα και το εύρος των ζημιών.
Στο Χάρκοβι, την κυριότερη πόλη της ομώνυμης περιφέρειας, ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοφ επιβεβαίωσε πως στόχος των πληγμάτων ήταν «ενεργειακές υποδομές» και πρόσθεσε πως υπάρχουν «προβλήματα» ως προς την ηλεκτροδότηση σε ορισμένους τομείς της πόλης.
Στην περιφέρεια της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα, ο αξιωματούχος Μαξίμ Μαρτσένκο ανέφερε πως «πύραυλοι έπληξαν την περιφερειακή ενεργειακή υποδομή και προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών», μιλώντας για «μαζικό πυραυλικό πλήγμα».
«Ευτυχώς, δεν υπάρχουν θύματα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως τέθηκαν σε ισχύ «περιορισμοί στην ηλεκτροδότηση» στην περιοχή.Αναφέρθηκαν ακόμη ρωσικά πλήγματα στις πόλεις Ντνίπρο και Πολτάβα.
Στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ο Σερχίι Χαμάλι, αξιωματούχος στην περιφέρεια Χμελνίτσκι, κάλεσε τους κατοίκους να «παραμείνουν στα καταφύγια» καθώς «ο εχθρός πλήττει καίριες υποδομές της χώρας».
Επλήγησαν επίσης στόχοι στις πόλεις Ζιτόμιρ, Βινίτσια, Ρίβνε και Λουτσκ, μακριά από τα μέτωπα.
Αναφορές για εκρήξεις και στο Κίεβο
Η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε και στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, του Κιέβου, σύμφωνα με την τοπική στρατιωτική διοίκηση. Ο Δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσο ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα.
«Εκρήξεις στη συνοικία Χολοσίβσκι της πρωτεύουσας. Όλες οι υπηρεσίες σπεύδουν επιτόπου», ανέφερε ο Κλίτσκο μέσω social media αρχικά, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε πως υπήρξε κι άλλη έκρηξη στην πρωτεύουσα. «Συνοικία Σιατόσιν. Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας σπεύδουν επιτόπου. Οχήματα έχουν πάρει φωτιά στην αυλή κατοικίας», είπε.
Διευκρίνισε πως δύο άνθρωποι στη συνοικία τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο όπου τους προσφέρονται περιποιήσεις.

 
Διακοπή στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, έχασε τη σύνδεσή του με το ουκρανικό σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω ρωσικού πυραυλικού πλήγματος, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική εταιρεία Energoatom.
“Η τελευταία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του κατεχόμενου πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης κόπηκε λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες” του ρωσικού στρατού, επεσήμανε η Energoatom.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πέμπτος και ο έκτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί 18 γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ προκειμένου να διασφαλιστεί η βασική λειτουργία του σταθμού.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button