Κόσμος

ΟΗΕ: «Το βίντεο με τον Ουκρανό στρατιώτη που εκτελείται δείχνει αυθεντικό»

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βίντεο με τον Ουκρανό στρατιώτη που φέρεται να δολοφονείται εν ψυχρώ από Ρώσους στρατιώτες την ώρα που κάπνιζε, με τον ΟΗΕ να αναφέρει σήμερα ότι «δείχνει αυθεντικό» και τον Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες να καταδικάζει τις σοκαριστικές εικόνες της εκτέλεσης.
«Λάβαμε γνώση αυτού του βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media και δείχνει τον στρατιώτη από την Ουκρανία εκτός μάχης που φέρεται να εκτελέστηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας. Βάσει προκαταρκτικής εξέτασης, πιστεύουμε ότι το βίντεο δείχνει αυθεντικό», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο AFP.
Στο βίντεο αυτό διάρκειας περίπου δώδεκα δευτερολέπτων, φαίνεται ένας άνδρας με στρατιωτική στολή, αλλά άοπλος, την ώρα που καπνίζει ένα τσιγάρο. Ένας άλλος άνδρας, που δεν φαίνεται στο βίντεο, λέει στη ρωσική γλώσσα, όπως φαίνεται, σε συνάδελφό του: «τράβηξέ τον βίντεο».
«Δόξα στην Ουκρανία!», αποκρίνεται ο Ουκρανός και αμέσως δέχεται πυρά. Ο άνδρας πίσω από την κάμερα ακούγεται να λέει τότε: «Πέθανε, σκυλί».
ΠΡΟΣΟΧΗ! Σκληρές εικόνες:
On March 6, the day after the 70th anniversary of #Stalin’s death, the following 🎥 is published on #Telegram. It reportedly shows how a #Ukrainian #PrisonerOfWar is executed by two #Russiansoldiers.The #Ukrainian #POW has dug his own #grave and is allowed to smoke one last 🚬 pic.twitter.com/KwI0sbaVZi— Erik Korsas (@KorsasErik) March 6, 2023
Η Ύπατη Αρμοστεία υπενθυμίζει ότι έχει «τεκμηριώσει πολλές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά αιχμαλώτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων Ρώσων και Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου».
«Αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες πρέπει να διεξαχθούν για όλες αυτές τις κατηγορίες και να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.
Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τον τόπο ή τον χρόνο κατά τον οποίο τραβήχτηκε το βίντεο αυτό, ούτε αν δείχνει, όπως δηλώνουν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, αιχμάλωτο πολέμου να πέφτει θύμα εγκλήματος πολέμου.
Το βίντεο αυτό έγινε viral τη Δευτέρα στα social media, με πολλές αναρτήσεις, φωτογραφίες και σκίτσα να αποτίουν φόρο τιμής στον στρατιώτη αυτόν, στο θάρρος του και τον πατριωτισμό του.
Seen on internet, The Ukrainian POW who was executed in cold blood was Tymofiy Shadura, born in 1982 in Donetsk Oblast. #GloryToUkraine #GloryToTheHeroes pic.twitter.com/1ERqFaztY2— Mavka Slavka 🧜‍♀️🌻 (@MavkaSlavka) March 7, 2023
Ο ουκρανικός στρατός ορκίστηκε χθες, Τρίτη, να εκδικηθεί για τον θάνατο του στρατιώτη του. «Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ο φονευθείς είναι ο στρατιωτικός της 30ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας Τιμόφιι Μικολάιοβιτς Σαντούρα», διευκρινίζουν οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας σε χθεσινή τους ανάρτηση στο Telegram.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τις σοκαριστικές εικόνες
«Οι πρόσφατες σοκαριστικές εικόνες ουκρανού στρατιώτη που φαίνεται ότι εκτελείται συνοπτικά αποτελούν τραγική υπενθύμιση για το ότι οι κανόνες του πολέμου θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά», δήλωσε από το Κίεβο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλευρό του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας η παράταση της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που έχει υπογραφεί με την Ρωσία, ένα κείμενο τεράστιας σημασίας για τις παγκόσμιες επισιτιστικές προμήθειες. Η ισχύς της συμφωνίας λήγει στις 18 Μαρτίου.
«Θέλω να υπογραμμίσω την κεφαλαιώδη σημασία της παράτασης της συμφωνίας και της δημιουργίας των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την καλύτερη χρησιμοποίηση των εξαγωγικών υποδομών», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button