Κόσμος

ΝΑΤΟ: Θα συνεχιστούν οι συναντήσεις Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας σχετικά με το βέτο

Σουηδία, Φινλανδία και Τουρκία θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους σχετικά με το τουρκικό βέτο που μπλοκάρει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αφού η Άγκυρα αναγνώρισε ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν λάβει απτά μέτρα για να απαντήσουν στις ανησυχίες της.
Αυτό δήλωσε σήμερα Πέμπτη (9.3.2023) ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Σουηδίας για τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, Όσκαρ Στένστρομ. «Βλέπουμε ότι η Τουρκία αναγνώρισε ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα σε αυτή τη συμφωνία, κάτι που αποτελεί καλό σημάδι».
Ο ίδιος τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ μετά από τριμερείς συνομιλίες ότι οι τρεις χώρες θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω συναντήσεις, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή αυτών.
Ο Σουηδός αξιωματούχος υπενθύμισε το μνημόνιο για τα βήματα προς την τουρκική επικύρωση που υπεγράφη πέρυσι από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η τουρκική πλευρά δεν δήλωσε αν η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι εκπλήρωσαν όλα τα σημεία της περσινής τριμερούς συμφωνίας.
Παρ’ όλ’ αυτά, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι είναι πιθανό το νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει μετά τις τουρκικές εκλογές του Μαΐου θα ψηφίσει υπέρ της επικύρωσης της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button