Κόσμος

ΝΑΤΟ: «Φινλανδία και Σουηδία προχωρούν μαζί για την ένταξη αλλά η Τουρκία θα κρίνει το αποτέλεσμα»

Αν και η Φινλανδία προχωρά «χέρι-χέρι» με τη Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η απόφαση για την επικύρωση των αιτημάτων τους εναπόκειται στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα Τετάρτη (22.2.2023) ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως η Σουηδία αντιμετωπίζει απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία, η οποία έχει μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξής της ασκώντας βέτο.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία ότι φιλοξενεί μέλη τρομοκρατικών ομάδων – όπως τα χαρακτηρίζει – και ζητά την έκδοσή τους ως ένα βήμα για να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Προχωράμε χέρι-χέρι σε ό,τι αφορά τα πράγματα που βρίσκονται στα χέρια μας», είπε ο Νιινίστο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό και τον Νορβηγό πρωθυπουργό αλλά «η επικύρωση δεν είναι στα χέρια μας».

«Θα μπούμε στο ΝΑΤΟ ακόμα και αν καθυστερήσει η Σουηδία»
Η Φινλανδία θα προχωρήσει στην ένταξή της στη Συμμαχία μόλις εγκριθεί, ακόμη και αν η αίτηση της Σουηδίας καθυστερήσει, είπε ο Νινίστο.
Ο Φινλανδός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι θα υπογράψει νομοσχέδιο για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ όταν αυτό εγκριθεί από τη φινλανδική Βουλή, με την ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για τις 28 Φεβρουαρίου.
Μόλις τα κοινοβούλια των 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ επικυρώσουν το αίτημα, η Φινλανδία θα γίνει μέλος, ακόμη και αν καθυστερήσει η ένταξη της Σουηδίας.
«Εάν η Τουρκία και η Ουγγαρία επικυρώσουν τη Φινλανδία, θα είμαστε, όπως έχουμε ζητήσει, μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Φινλανδός πρόεδρος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button