Κόσμος

Μαρία Ζαχάροβα: «Αντίποινα σε περίπτωση που κατασχεθούν έσοδα από τα δυτικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας»

Στόχος αντίποινων πρακτικών μπορεί να αποτελέσει η κατάσχεση εσόδων από δυτικά περιουσιακά στοιχεία και ιδιοκτησίες που ανήκουν στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα (19.06.2024) η Μαρία Ζαχάροβα.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως η χώρα έχει «σημαντικές ποσότητες» περιουσιακών στοιχείων στη Δύση, τα οποία μπορεί να γίνουν αφορμή για αντίποινα εκ μέρους της Μόσχας σε περίπτωση που κατασχεθούν έσοδα από αυτά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε σύνοδο κορυφής στην Ιταλία να χρησιμοποιήσουν τους τόκους από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είναι παγωμένα στη Δύση, για να χορηγήσουν δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.
Η Ρωσία λέει πως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν παράνομη και θα είχε αντίκτυπο αρνητικό για τη Δύση, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
«Η χώρα μας έχει σημαντικές ποσότητες δυτικών κεφαλαίων και ιδιοκτησιών που βρίσκονται υπό ρωσική δικαιοδοσία· όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους ρωσικών πολιτικών και ενεργειών αντιποίνων», είπε η Μαρία Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους.
«Φυσικά κανένας δεν πρόκειται να αποκαλύψει σ’ εσάς τη φύση αυτών των αντιποίνων. Όμως το οπλοστάσιο πολιτικών και οικονομικών αντιμέτρων είναι ευρύ».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει λάβει «απ’ ευθείας σήματα» από μερικές χώρες της G7 ότι δεν θα πάρουν μέρος σε τέτοια ενέργεια «επειδή καταλαβαίνουν ότι το κόστος θα είναι εξαιρετικά οδυνηρό». Δεν κατονόμασε τις χώρες ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για να τεκμηριώσει αυτό τον ισχυρισμό.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button