Κόσμος

Μακρόν: Ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ρωσίας, τονίζοντας ότι η επιθετικότητα της στην Ουκρανία «πρέπει να αποτύχει».
Παράλληλα ο κ.Μακρόν τόνισε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν στέρησε από τη χώρα του το γόητρο που είχε υποσχεθεί ότι θα της απέδιδε, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.
Η Ρωσία «φέρει την πλήρη ευθύνη για τις καταστροφικές συνέπειες» του πολέμου στην Ουκρανία, είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στη Σύνοδο του Μονάχου για την Ασφάλεια, μία εβδομάδα πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.
Ο Μακρόν δέχτηκε σφοδρή κριτική επειδή συνέχισε να συνομιλεί με τον Πούτιν αφού ξέσπασε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και επειδή ζήτησε «να μην ταπεινωθεί η Ρωσία» σε μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία. Οι επαφές τους έχουν πλέον σταματήσει –αν και το Παρίσι αρνείται ότι διακόπηκε ο διάλογος– και ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά να στηριχθεί το Κίεβο «μέχρι τη νίκη» της Ουκρανίας.
«Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και η ρωσική επιθετικότητα πρέπει να αποτύχει, επειδή δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η παράνομη προσφυγή στη βία θα γίνει μια κοινοτοπία, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα διακυβευτεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια και γενικότερα η παγκόσμια σταθερότητα», υπογράμμισε.
Ο Μακρόν στη συνέχεια απαρίθμησε τις «αποτυχίες» του Πούτιν εδώ και έναν χρόνο, στο στρατιωτικό πεδίο αλλά και το γεγονός ότι ώθησε την Ουκρανία προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Υπέθεταν ότι «αυτή η επίθεση θα ήταν γρήγορη, ότι η Ουκρανία δεν θα αντιστεκόταν και ότι θα ήταν ζήτημα λίγων ημερών ή εβδομάδων», υπενθύμισε. Το αποτέλεσμα ήταν «η ισχυροποίηση της Ουκρανίας και των δυνάμεών της» και η απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, είπε.
«Ίσως η σημαντικότερη αποτυχία είναι σήμερα εκείνη του Πούτιν που δεν απέδωσε στη Ρωσία αυτό που της υποσχέθηκε, δηλαδή το γόητρό της», σημειώνοντας ότι το ΑΕΠ της χώρας είναι «μέτριο» και δημογραφικά παρακμάζει.
«Αν θέλετε να εδραιώσετε το μέλλον σας, χρειάζονται μερικά τρελά όνειρα. Είτε θα ονειρευτείτε ανάπτυξη και καινοτομία, μια νέα Ευρώπη βασισμένη στην ειρήνη, στην εκπαίδευση, είτε θα αναβιώσετε το παλιό αυτοκρατορικό όνειρο που βασίζεται στην ηγεμονία και την επιθετικότητα», είπε ο Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι σπέρνει «ανισορροπία και αταξία», όχι μόνο στον χώρο της πρώην ΕΣΣΔ αλλά και στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, μέσω της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button