Κόσμος

Κίνα: Υστερική η αντίδραση των ΗΠΑ με το μπαλόνι, παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες

Ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας Γοάνγκ Γι δήλωσε σήμερα πως η διαχείριση από τις ΗΠΑ του περιστατικού με το μπαλόνι ήταν υστερική και μια παράλογη ενέργεια που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες.
“Υπάρχουν τόσα πολλά μπαλόνια σε όλο τον κόσμο, άρα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τα καταρρίψουν όλα;” είπε ο Ουάνγκ, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Υπενθυμίζεται πως ένα φερόμενο ως κινεζικό μπαλόνι παρακολούθησης, το οποίο το Πεκίνο αρνείται ότι ήταν κυβερνητικό κατασκοπευτικό σκάφος, πέταξε για μια εβδομάδα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά προτού καταρριφθεί ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού ωκεανού στις 4 Φεβρουαρίου με εντολές του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Για τον Γουάνγκ, η κατάρριψη του μπαλονιού “συνιστά 100% κατάχρηση της χρήσης δύναμης, είναι παραβίαση της συνήθους διεθνούς πρακτικής, ιδιαίτερα της συνθήκης του Σικάγου για την πολιτική αεροπορία” του 1944.
“Απαιτούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην κάνουν τέτοια παράλογα πράγματα απλώς για να εκτρέψουν την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματά τους”, είπε ακόμη.
“Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση με ήρεμο και επαγγελματικό τρόπο”, συνέχισε. “Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναλογίζονται αυτά τα γεγονότα και χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη για να καταρρίψουν ένα μπαλόνι με τους πυραύλους τους, κάτι που είναι, κατά τη γνώμη μου, παράλογο και υστερικό”.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξετάζει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ουάνγκ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει επιβεβαίωση για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης.
Ο Μπλίνκεν αναμένεται να αναχωρήσει από το Μόναχο την Κυριακή.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button