Κόσμος

Κίνα: Το Πεκίνο θα απαγορεύσει να κινούνται τα πλοία του κοντά στην Ταϊβάν

Τη ναυσιπλοΐα σε μια ζώνη που βρίσκεται βόρεια της Ταϊβάν θα απαγορεύσει για κάποιες ώρες την Κυριακή η Κίνα λόγω «ενδεχόμενης πτώσης υπολειμμάτων διαστημικού πυραύλου», ανακοίνωσαν σήμερα οι κινεζικές ναυτικές αρχές.
Τα πλοία θα υπόκεινται σε «απαγόρευση εισόδου» την Κυριακή από τις 09:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 15:00 (10:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ναυτικές αρχές της Φουτζιάν (ανατολικά), της κινεζικής επαρχίας που βρίσκεται απέναντι από την Ταϊβάν.
Η ζώνη βρίσκεται περίπου 160 χλμ. από την Ταϊπέι. Χθες Τετάρτη, το υπουργείο Μεταφορών της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως η Κίνα θα επέβαλλε επίσης για λίγο ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού βόρεια του νησιού, λόγω “αεροδιαστημικών δραστηριοτήτων”.
Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν για 27 λεπτά την Κυριακή, από τις 09:30 (04:30 ώρα Ελλάδας) έως τις 09:57 (04:37 ώρα Ελλάδας).
Ερωτηθείς για τα μέτρα αυτά, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν, δεν έκανε κανένα σχόλιο σήμερα στη συνέντευξη Τύπου, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στις «αρμόδιες αρχές».
Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται σε ένα πλαίσιο έντασης ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ταϊπέι.
Ο κινεζικός στρατός πραγματοποίησε τριήμερα στρατιωτικά γυμνάσια για να ασκήσει πίεση στην Ταϊβάν, έπειτα από συνάντηση που είχε η πρόεδρος Τσάι-ινγκ γουέν με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, στις ΗΠΑ.
Πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη κινητοποιήθηκαν για αυτές τις επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν προσομοιώσεις στοχευμένων πληγμάτων και περικύκλωση της Ταϊβάν.
Τα γυμνάσια έλαβαν τέλος τη Δευτέρα.
 

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button