Κόσμος

Ισραήλ: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση παρά τις ιστορικές διαδηλώσεις

Η κυβέρνηση του Ισραήλ προχωρεί με τη δικαστική μεταρρύθμιση. Το επίμαχο  νομοσχέδιο έχει πυροδοτήσει κύμα τεράστιων διαδηλώσεων στη χώρα.
Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρίσκεται η κυβέρνηση δεξιάς/ακροδεξιάς του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου θέλει να προωθήσει βασικά στοιχεία της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης με ταχύρρυθμες διαδικασίες πριν από το τέλος αυτού του μήνα.
Μια ισραηλινή ειδική επιτροπή ενέκρινε τη Δευτέρα (13.03.2023) στην πρώτη της πλήρη κοινοβουλευτική ανάγνωση το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία έχει προκαλέσει τις τελευταίες 10 εβδομάδες ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων, έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, και ανησυχίες στο εξωτερικό.

Τρεις ακόμη αναγνώσεις απαιτούνται στην Κνεσέτ (το κοινοβούλιο), πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος.
Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από την επιτροπή μετά από έντονη συζήτηση, ορίζει ότι απαιτείται πλειοψηφία 3/4 στην Κνεσέτ για την απομάκρυνση ενός πρωθυπουργού από τα καθήκοντά του. Και αυτό μόνο για ψυχολογικούς ή άλλους λόγους υγείας.

Ισραήλ: «Μεγάλη» Τρίτη 
Η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί να αποτρέψει το Ανώτατο Δικαστήριο ή το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα από το να επηρεάσουν μια πρόταση μομφής.
H γενική εισαγγελέας του Ισραήλ, η Γκαλί Μπαχαράβ-Μιάρα έχει προειδοποιήσει ότι αυτή η μεταρρύθμιση ενδέχεται να οδηγήσει σε «παράλογες καταστάσεις». Υποστήριξε ότι δημιουργεί μια «μαύρη τρύπα» επειδή εμποδίζει κάθε νομική εποπτεία.
Μια συζήτηση και ψηφοφορία για περαιτέρω πτυχές της δικαστικής μεταρρύθμισης έχουν επίσης προγραμματιστεί στην Κνεσέτ το βράδυ της Τρίτης, 14 Μαρτίου.
Οι τροπολογίες έχουν σκοπό να επιτρέψουν στο κοινοβούλιο να ακυρώνει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία. Η κυβέρνηση Νετανιάχου στοχεύει επίσης να περιορίσει την ικανότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέπει νόμους.

Ισραήλ: «Βράζει» η χώρα
Για 10ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας, ακόμη και από τις τάξεις του στρατού, κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά του σχεδίου αυτού της κυβέρνησης, το οποίο δείχνει να έχει διχάσει τη χώρα.
Παρά τις εκκλήσεις, μεταξύ άλλων του προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ που ζήτησε να σταματήσει η νομοθετική διαδικασία για το νομοσχέδιο – το οποίο έχει χαρακτηρίσει «απειλή στα θεμέλια της δημοκρατίας» – για να υπάρξει διάλογος, οι προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβασμού έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής.
Επικριτές θεωρούν ότι η δικαστική μεταρρύθμιση θέτει σε κίνδυνο τη διάκριση των εξουσιών και προειδοποιούν ότι το Ισραήλ μπορεί να μετατραπεί σε δικτατορία.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button