Κόσμος

Ιράν: Αναφορές για δηλητηριάσεις μαθητριών σε άλλες 5 επαρχίες – Συνωμοσία «βλέπει» η Τεχεράνη

Σε μάστιγα εξελίσσονται για τις Ιρανές μαθήτριες τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά δηλητηρίασης, με το καθεστώς της Τεχεράνης να βλέπει πίσω από τις επιθέσεις αυτές «συνωμοσία του εχθρού που θέλει να προκαλέσει φόβο και απόγνωση».
Συγκεκριμένα, νέα περιστατικά δηλητηρίασης Ιρανών μαθητριών καταγράφηκαν σήμερα σε τουλάχιστον πέντε επαρχίες σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, καθώς το μυστήριο επιμένει σε αυτή την υπόθεση δηλητηρίασης που προκαλεί ισχυρά αισθήματα στη χώρα.
Δεκάδες νεαρές κοπέλες διακομίστηκαν στα νοσοκομεία των επαρχιών Χαμεντάν (δυτικά), Ζανάν και δυτικό Αζερμπαϊτζάν (βορειοδυτικά), Φαρς (νότια) και Αλμπόρζ (βόρεια), όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Tasnim και Mehr.
Η γενική κατάσταση της υγείας των μαθητριών αυτών, που παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα, ιλίγγους ή πονοκεφάλους, δεν θεωρείται σοβαρή, όπως ανέφεραν.

Συνολικά, εκατοντάδες περιστατικά δηλητηρίασης από αέριο σε δεκάδες σχολικά συγκροτήματα έχουν αναφερθεί τους τρεις τελευταίους μήνες, κυρίως στην ιερή πόλη Κομ.

Η μυστηριώδης αυτή υπόθεση έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις των γονέων των μαθητριών που ανησυχούν για τα παιδιά τους και ζητούν από τις αρχές να αναλάβουν δράση.
Disturbing video of another poisoning at a girls school in Tehran today. I know it’s not part of his mission, but the split screen of the director-general of the IAEA, a UN agency, meeting with #Iran officials while this is happening is unfortunate. 1/2 pic.twitter.com/V1HSSRyq2N— Jason Brodsky (@JasonMBrodsky) March 4, 2023
Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε χθες Παρασκευή από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας να “κάνουν να αποτύχει η συνωμοσία του εχθρού που θέλει να προκαλέσει φόβο και απόγνωση στον πληθυσμό”. Δεν διευκρίνισε ποιος είναι αυτός ο “εχθρός”.
Οι αρχές επέκριναν, ως ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, την έκκληση που έκανε χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να αποσαφηνιστούν “όλες οι περιπτώσεις” δηλητηρίασης σε αυτή τη “σοκαριστική” υπόθεση. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε επίσης να διεξαχθεί “διαφανής έρευνα” και τα συμπεράσματά της να δημοσιοποιηθούν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της δηλητηρίασης αλλά μέχρι στιγμής καμία σύλληψη δεν έχει ανακοινωθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας είχε πει πως “ορισμένα πρόσωπα” επιδιώκουν, με τις ενέργειες αυτές, να “κλείσουν όλα τα σχολεία και ιδίως τα σχολεία θηλέων”. Η εκδοχή αυτή δεν επαναλήφθηκε από άλλους αξιωματούχους.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button