Κόσμος

ΗΠΑ: Έως και 10 χρόνια φυλάκιση αντιμετωπίζει ο Τζακ Τεϊσέιρα για κάθε έγγραφο που διέρρευσε

Έως και 10 χρόνια φυλάκιση για κάθε έγγραφο που διέρρευσε αντιμετωπίζει ο 21χρονος Τζακ Τεϊσέιρα, το μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης που συνελήφθη χθες (13.4.2023) από το FBI για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου σε ομάδα του ίντερνετ που ασχολείται με βιντεοπαιχνίδια και όπλα.
Σύμφωνα με πράκτορα του FBI, ο 21χρονος Εθνοφρουρός προχώρησε στη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου στο chat μιας ομάδας της πλατφόρμας Discord, η οποία αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα ως «Social Media Platform 1».
Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα τις ακριβείς κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο 21χρονος, οι οποίες είναι η μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση και διαβίβαση πληροφοριών εθνικής άμυνας και η μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων ή σχετικού υλικού.
Ντοκουμέντα από τη σύλληψή του:
Jack Teixeira, 21, leaker of the Pentagon documents, arrested by a heavily armed FBI team in North Dighton Massachusetts. pic.twitter.com/y5qNyUIUnC— Sk Boz Phd (@ProfessorBoz) April 14, 2023
BREAKING>>> Pentagon Docs suspect Jack Teixeira – seen here being taken into custody in Dighton – made initial appearance in court – will be back in front of judge on April 19 – latest on ⁦@7News⁩ ⁦@RobWayTV⁩ ⁦@scooperon7⁩ ⁦@KimberlyBookman⁩ pic.twitter.com/LhFkk6JxWe— Scott MacEachern (@smaceachern7) April 14, 2023
Από τη μεριά του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Μασαχουσέτης, Μέρικ Γκάρλαντ, ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο 21χρονος θα αντιμετωπίσει κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, για τις οποίες μπορεί να του επιβληθούν ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών ανά έγγραφο που διέρρευσε.

Οι πληροφορίες στα απόρρητα έγγραφα
Τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν αφορούσαν και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με κάποια από αυτά να έχουν εκδοθεί μόλις πριν 40 ημέρες. Σε αυτά, παρουσιάζονταν οι αδυναμίες του ουκρανικού στρατού αλλά και η δυνατότητα που έχει ο αμερικανικός στρατός να διεισδύει στα ρωσικά συστήματα επικοινωνιών.
Σε μερικά από αυτά, φαίνονταν χάρτες της αεράμυνας της Ουκρανίας αλλά και πληροφορίες για εσωτερικούς διαπληκτισμούς στη ρωσική κυβέρνηση, σχετικά με τον αριθμό των απωλειών του ρωσικού στρατού του πολέμου.
Η εμφάνισή του στο δικαστήριο – Παρακολουθούσε η οικογένειά του
Ο 21χρονος εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου στη Βοστώνη για να μάθει το βάρος των κατηγοριών που αντιμετωπίζει. Φορούσε χειροπέδες και χακί φόρμα φυλακής και λίγο μετά τις 10:00 το πρωί (14.4.2023, τοπική ώρα), έμαθε το κατηγορητήριο.

Accused Pentagon leaker, Jack Teixeira’s family leaves court after his initial appearance this morning at the federal courthouse in Boston. @NBCNews pic.twitter.com/0e3nxFMslB— Brian Michael (@BrianMichaelNBC) April 14, 2023
Εκεί, βρίσκονταν και τα μέλη της οικογένειάς του. Ο πατέρας του, του φώναξε «Σ’ αγαπώ, Τζακ!», με τον 21χρονο να απαντάει «Σ’ αγαπώ κι εγώ μπαμπά».

Φωτογραφίες: Reuters

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button