Κόσμος

ΗΠΑ: Δύο αδέρφια, φυλακισμένα για 20 χρόνια στο Γκουαντάναμο, επέστρεψαν στο Πακιστάν

Έμειναν σχεδόν για 20 χρόνια στις σκληρές φυλακές του Γκουαντάναμο μέσα στην στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Κούβα. Δύο δεκαετίες μετά τα δύο αδέρφια από το Πακιστάν επέστρεψαν στην πατρίδα τους. 
Πρόκειται για τους αδελφούς Αμπντούλ και Μοχάμεντ Ραμπάνι οι οποίοι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου των ΗΠΑ επαναπατρίστηκαν έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια κράτησης.
Ο Αμπντούλ Ραμπάνι, γεννημένος το 1967, θεωρείτο ένας από τους πιο ηλικιωμένους κρατούμενους σε αυτή τη διαβόητη αμερικανική φυλακή που βρίσκεται στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.
Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούσαν ότι εργαζόταν για τον φερόμενο εγκέφαλο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τον Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, γνωστό με τα αρχικά «KSM», και ότι ήταν υπεύθυνος για ένα κρησφύγετο της αλ Κάιντα στο Καράτσι του Πακιστάν.
Ο μικρότερος αδελφός του, ο Μοχάμεντ Ραμπάνι γεννημένος το 1969, κατηγορούνταν ότι είχε στρατολογήσει τον αδελφό του στους εξτρεμιστικούς κύκλους και ότι είχε οργανώσει ταξίδια και ήταν υπεύθυνος για τις οικονομικές υποθέσεις του KSM και του Αμπντ αλ Ράχιμ αλ Νασίρι, που θεωρείται ο εγκέφαλος της επίθεσης εναντίον του γαλλικού πετρελαιοφόρου Limburg το 2002 και του αμερικανικού πλοίου USS Cole το 2000.
Οι δύο αδελφοί είχαν συλληφθεί στο Καράτσι τον Σεπτέμβριο του 2002 από τις πακιστανικές αρχές, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία ανέφερε επίσης ότι ο Μοχάμεντ Ραμπάνι είναι μεταξύ των 17 κρατουμένων που υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια από την CIA σε μυστικές τοποθεσίες.
Κρατούνταν στο Γκουαντάναμο από το 2004, ενώ η απελευθέρωσή τους εγκρίθηκε το 2021, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.
Πλέον σε αυτή τη φυλακή παραμένουν 32 κρατούμενοι, ανάμεσά τους και ο KSM, ο οποίος βρίσκεται εκεί από το 2006. Μόνο δύο έχουν κριθεί ένοχοι για κάποιο έγκλημα.
Τον Ιανουάριο του 2022 ανεξάρτητοι ειδικοί, εντεταλμένοι του ΟΗΕ, κάλεσαν τις ΗΠΑ να κλείσουν το Γκουαντάναμο, καθώς εκεί διαπράττονταν «αδιάλειπτα παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η φυλακή αυτή δημιουργήθηκε επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους το 2002 προκείμενου να μεταφερθούν εκεί ύποπτοι για τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Όταν ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, το 2021, στο Γκουαντάναμο βρίσκονταν ακόμη 40 κρατούμενοι. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να κλείσει τη φυλακή αυτή, όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί, βάσει νόμου, να μεταφέρει τους κρατούμενους που βρίσκονται στο Γκουαντάναμο σε φυλακές στην ηπειρωτική χώρα.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button