Κόσμος

Η Σερβία διαψεύδει πως στέλνει όπλα στον Ουκρανικό στρατό – «Καμία εμπλοκή στον πόλεμο»

Η Σερβία διαψεύδει τα δημοσιεύματα που θέλουν το Βελιγράδι να προμηθεύει με όπλα τον Ουκρανικό στρατό στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς ξεκαθάρισε πως «η Σερβία δεν έχει καμία εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία» μετά από τη δημοσίευση απόρρητου εγγράφου που διέρρευσε από το αμερικανικό Πεντάγωνο και το οποίο κατατάσσει την Σερβία στις «χώρες που έδωσαν την συγκατάθεση τους για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία».
«Το έχουμε διαψεύσει τουλάχιστον δέκα φορές, θα το πράξουμε ακόμη μια φορά. Η Σερβία δεν πούλησε, ούτε θα πουλήσει όπλα στην ουκρανική ή τη ρωσική πλευρά αλλά ούτε και στις χώρες που τις περιβάλλουν. Κάποιοι προφανώς προσπαθούν να παρασύρουν τη Σερβία σ’ αυτήν τη σύγκρουση, αλλά εμείς αντιστεκόμαστε ακολουθώντας τη σταθερή μας στάση που είναι η ουδετερότητα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να αγοράζουν τα όπλα από τη Σερβία κάποιες τρίτες χώρες και στη συνέχεια να τα προωθούν στον ουκρανικό στρατό, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες.
Το θέμα της πώλησης σερβικών πυρομαχικών στην Ουκρανία προέκυψε για πρώτη φορά στα τέλη του 2022 όταν ρωσικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν βίντεο από επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού όπου διακρίνεται ότι τα βλήματα των όλμων είναι σερβικής προέλευσης. Το σερβικό υπουργείο Άμυνας και η στρατιωτική βιομηχανία “Krusik” που παράγει τα συγκεκριμένα βλήματα διέψευσαν τα ρωσικά δημοσιεύματα και ισχυρίστηκαν ότι δεν έγινε εξαγωγή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.
Στις 2 Μαρτίου του 2023 η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως υπάρχουν πληροφορίες για χρήση σερβικού πολεμικού υλικού από τον ουκρανικό στρατό. Το Βελιγράδι προέβη σε νέα διάψευση δια στόματος του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Σημειώνεται ότι η Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ από την άλλη έχει υπερψηφίσει όλες τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τις οποίες καταδικάζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button