Κόσμος

Η Πολωνία απαγορεύει την εισαγωγή και διαμετακόμιση σιτηρών από την Ουκρανία

Η απαγόρευση στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και άλλων τροφίμων θα εφαρμοστεί επίσης στη διαμετακόμιση των αγαθών αυτών μέσω της χώρας. Αυτό δήλωσε σήμερα (16.04.2023) ο υπουργός Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της Πολωνίας, Βάλντεμαρ Μπούντα. 
Η μονομερής δράση στο εμπόριο από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαράδεκτη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την απαγόρευση της Πολωνίας στις εισαγωγές σιτηρών από το Κίεβο. Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως 500.000 έως 700.000 τόνοι διαφόρων αγροτικών προϊόντων διασχίζουν τα σύνορα με την Πολωνία κάθε μήνα, περιλαμβανομένων σιτηρών, φυτικού ελαίου, ζάχαρης, αυγών, κρέατος και άλλων προϊόντων.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία δήλωσαν χθες, (15.04.2023) πως αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη γειτονική Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσουν τον εγχώριο αγροτικό τομέα μετά την πτώση των τιμών που προκάλεσε η αύξηση της προσφοράς σε όλη την περιοχή. Η πολωνική απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ το βράδυ Σαββάτου (15.04.2023).
«Η απαγόρευση είναι πλήρης, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης στη διαμετακόμιση μέσω Πολωνίας», έγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της Πολωνίας Βάλντεμαρ Μπούντα στο Twitter. Πρόσθεσε δε ότι θα διεξαχθούν συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα διασφαλίζει πως τα προϊόντα διέρχονται μόνο μέσω Πολωνίας και δεν καταλήγουν στην τοπική αγορά.
Το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας δήλωσε χθες πως η πολωνική απαγόρευση αντιβαίνει στις υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες για τις εξαγωγές και ζήτησε να διεξαχθούν συνομιλίες προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας Ukrinform μετέδωσε πως Ουκρανοί και Πολωνοί υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν αύριο Δευτέρα στην Πολωνία και πως η διευθέτηση για τη διαμετακόμιση θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών.
Η Ουκρανία εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προϊόντων της, ιδιαίτερα των σιτηρών, μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, ο αποκλεισμός των οποίων ήρθη τον Ιούλιο όπως προέβλεπε η συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία, την Τουρκία, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη.
Περίπου τρία εκατομμύρια τόνοι φεύγουν από την Ουκρανία κάθε μήνα μέσω του διαδρόμου σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, ενώ μόνο έως 200.000 τόνοι κατευθύνονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια μέσω του πολωνικού εδάφους, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο.
Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως 500.000 έως 700.000 τόνοι διαφόρων αγροτικών προϊόντων διασχίζουν τα σύνορα με την Πολωνία κάθε μήνα, περιλαμβανομένων σιτηρών, φυτικού ελαίου, ζάχαρης, αυγών, κρέατος και άλλων προϊόντων.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα πως η μονομερής δράση στο εμπόριο από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαράδεκτη.
Αφότου η ρωσική εισβολή απέκλεισε κάποια λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών, που είναι φθηνότερα από εκείνα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγουν να μένουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης λόγω συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες, πλήττοντας τις τιμές και τις πωλήσεις των ντόπιων παραγωγών.
Το θέμα έχει προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στο κυβερνών πολωνικό Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) σε μια εκλογική χρόνια, καθώς έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων αγροτικών περιοχών όπου η υποστήριξη προς το κόμμα είναι συνήθως υψηλή.
“Είμαστε ενήμεροι για τις ανακοινώσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας αναφορικά με την απαγόρευση σε εισαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία”, ανέφερε ο εκπρόσωπος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. “Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως η εμπορική πολιτική είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ και, ως εκ τούτου, μονομερείς ενέργειες δεν είναι αποδεκτές”.
“Σε τόσο απαιτητικούς καιρούς, είναι κρίσιμης σημασίας να συντονίζονται και να ευθυγραμμίζονται όλες οι αποφάσεις εντός της ΕΕ”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button