Κόσμος

Γερμανία: Στο 19% το ακροδεξιό AfD σύμφωνα με δημοσκόπηση – Ποιο κόμμα προηγείται

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνεχίζει την ανοδική της πορεία καθώς σε νέα δημοσκόπηση μοιράζεται τη δεύτερη θέση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της BILD στη Γερμανία, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χάνει 1,5 μονάδα και περιορίζεται στο 26,5%, ενώ η AfD κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 19%. Στο ίδιο ποσοστό βρίσκεται και το SPD, με απώλεια επίσης 1,5 μονάδας.
Οι Πράσινοι ενισχύονται κατά μισή μονάδα και φθάνουν στο 13,5%, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι βρίσκονται στο 9%. Η Αριστερά κερδίζει μισή μονάδα και βρίσκεται ακριβώς στο όριο του 5%.
Με βάση τη συγκεκριμένη μέτρηση, θα μπορούσε να σχηματιστεί μόνο τρικομματική κυβέρνηση, είτε CDU/CSU, SPD και FDP είτε CDU/CSU, Πρασίνων και FDP είτε CDU/CSU, SPD, Πρασίνων. «Η αδυναμία της Χριστιανικής Ένωσης και του SPD καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο καγκελάριος θα προερχόταν από την Ένωση», δήλωσε ο επικεφαλής του INSA, Χέρμαν Μπλίνκερτ.
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, ο δημοφιλέστερος πολιτικός είναι ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ενώ ακολουθούν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ, ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ και ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έτζντεμιρ. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς περιορίζεται στην έκτη θέση της κατάταξης.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button