Κόσμος

Γεωργία: Νέες εντάσεις σε διαδήλωση κατά του νόμου περί «ξένων πρακτόρων» – Διεθνείς αντιδράσεις

Η αστυνομία της Γεωργίας έκανε χρήση δακρυγόνων σήμερα (8.3.2023) το βράδυ προσπαθώντας να διαλύσει διαδήλωση από ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον νόμο περί «ξένων πρακτόρων».
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, προέκυψε νέα ένταση το βράδυ της Τρίτης στην πρωτεύουσα της Γεωργίας με την αστυνομία να επεμβαίνει άμεσα. Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού κατά διαδήλωσης, αφού ορισμένοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο της Βουλής.
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα στις ογκώδεις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, διαμαρτυρόμενοι κατά του νομοσχεδίου αυτού, που σύμφωνα με τους επικριτές του, σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη χώρα.

Ειδικότερα, ο νόμος θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» και τις θέτει υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012 ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.
Διεθνείς αντιδράσεις στις διαδηλώσεις που συμβαίνουν στη Γεωργία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τις γεωργιανές αρχές σήμερα να «σεβαστούν τις ειρηνικές διαδηλώσεις», λέγοντας ότι είναι «σε αλληλεγγύη με τον γεωργιανό λαό» που διαμαρτύρεται ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες η Βουλή της Γεωργίας.

«Καλούμε την κυβέρνηση της Γεωργίας να σεβαστεί την ελευθερία του συνέρχεσθαι και τις ειρηνικές διαμαρτυρίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, επαναλαμβάνοντας την «ανησυχία» της Ουάσινγκτον για αυτό τον νόμο.
Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι επιθυμεί μια «επιτυχία της δημοκρατίας»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι επιθυμεί «μια επιτυχία της δημοκρατίας» για τους διαδηλωτές στη Γεωργία οι οποίοι αντιτίθενται σε ένα νομοσχέδιο που σύμφωνα με επικριτές του, σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη χώρα.

«Δεν υπάρχει Ουκρανός που να μην εύχεται επιτυχία στη φίλη μας Γεωργία. Μια επιτυχία της δημοκρατίας. Μια ευρωπαϊκή επιτυχία», τόνισε ο Ζελένσκι. «Όλα τα ελεύθερα έθνη στην Ευρώπη αξίζουν» να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε, καθώς το Κίεβο και το Τμπιλίσι φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button